Eerste .gent-domeinnaam live

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Met www.nic.gent is de allereerste .gent-domeinnaam geboren. Hiermee is meteen het startschot gegeven voor de ultieme race naar de algemene beschikbaarheid van de nieuwe extensie.

Met www.nic.gent is de allereerste .gent-domeinnaam geboren. Hiermee is meteen het startschot gegeven voor de ultieme race naar de algemene beschikbaarheid van de nieuwe extensie.

Elke nieuwe internetextensie moet een aantal stappen doorlopen alvorens ze live mag gaan. Eén van de belangrijkste mijlpalen is de delegatie van de suffix in de rootzone bij IANA, de ‘boekhouder’ van het internet die beslist dat het dns-systeem internetadressen gaat herkennen die eindigen op .gent. Voor de suffix uit de Arteveldestad is dat moment nu dus aangebroken. De traditie wil dat de eerste domeinnaam in die rootzone ‘nic.gent’ is.

Het Gentse top level domein zal beschikbaar zijn voor het grote publiek vanaf 24 november. Daarmee wordt .gent de eerste nieuwe Belgische internetsuffix op de markt. De prijs voor één .gent-domeinnaam zal rond de 25 euro per jaar schommelen.

De groothandelsprijs voor een jaarregistratie van een .gent domeinnaam bedraagt 17 euro. Dot Gent Registry, de Combell-dochter die de nieuwe extensie beheert, bevindt zich daarmee in dezelfde prijscategorie als reeds gelanceerde geografische extensies zoals .berlin en gaat zelfs iets onder de prijs van DNS Belgium, dat een basisprijs van 20 euro vraagt voor .brussels en .vlaanderen.

Opgelet: voor de gewone consument komt daar minstens nog een vijftal euro bij, want het is niet de registry zelf die domeinnamen verkoopt aan eindgebruikers, maar wel een rist agenten (‘registrars’).

Agenten die op volume werken, zullen allicht niet veel toevoegen aan de startprijs, waardoor je normaal gezien vanaf 25 euro een exemplaar op de kop moet kunnen tikken. Andere spelers, die meer toegevoegde waarde bieden (hosting, maildiensten, …), zullen allicht tot 40 of 50 euro per .gent domeinnaam gaan.

“Inwoners van Gent kunnen al een tijdje een aanvraagdossier indienen”, vult business developer Jimmy Cappaert van Combell aan. “De validaties van die aanvragen gebeuren in augustus, en kandidaten die in aanmerking komen voor een .gent krijgen een token waarmee tijdens de tweede fase van de sunrise (van 10 oktober tot 10 november) al een registratie mogelijk is.”

Sunrise Voorafgaand de algemene lancering eind november, tijdens de verschillende ‘sunrise’-periodes, kunnen specifieke doelgroepen (zoals inwoners, bedrijven en non-profit organisaties uit Gent en omstreken) inderdaad al eerder een registratie vastleggen (van 10 oktober tot 10 november).

Ook ondernemingen die hun merk in het zogeheten ‘Trademark Clearinghouse’ geregistreerd hebben (een centraal merkenregister dat werd opgericht door de wereldwijde domeinbeheerder Icann), kunnen op voorhand hun domeinnaam vastleggen (van 1 september tot 1 oktober).

Voor zo’n pré-registratie en pré-validatie wordt een éénmalige basisprijs van 85 euro gevraagd (75 euro voor non-profits), al kan je daarvoor wel tot 15 aanvragen per keer indienen. De valideringen van de aanvragen voor .gent worden uitgevoerd door de Belgische ‘merkenspecialist’ IP Metro.

Net vóór de extensie beschikbaar wordt voor het grote publiek tenslotte, is er ook een zogeheten ‘landrush’-periode van twee dagen waarin een vrije registratie van .gent-domeinnamen mogelijk is. Ook hier weer wordt het startbedrag van 85 euro gevraagd.

Registrars Dot Gent Registry kondigt ook aan dat er nieuwe overeenkomsten afgesloten zijn met registrars voor .gent. De internetextensie zal binnenkort aangeboden worden door bNamed.net, Combell/Netbulk, EuroDNS, Key-Systems, Mailclub, Network Solutions, Openprovider en Register. Bovendien zouden er binnenkort nog enkele nieuwe namen worden toegevoegd.

De website van Dot Gent Registry kreeg recent alvast een update. Er is een nieuwe sectie toegevoegd waarin gedetailleerd uitgelegd wordt hoe de lancering exact zal verlopen.

Verwacht wordt dat .vlaanderen-, en .brussels-domeinnamen een tweetal maanden later, tegen begin 2015, door het grote publiek zullen kunnen worden aangekocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content