Eerste helium-gevulde harde schijf

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Western Digital’s eerste harde schijf met helium in plaats van lucht scoort met lagere stroomkosten en een hogere datadensiteit, goed voor 6TB per eenheid, is nu leverbaar.

De HGST (ex-Hitachi Global Storage Technologies) dochter van harde schijf producent Western Digital introduceert een eerste 3,5” harde schijf gevuld met helium in plaats van lucht, de 6TB Ultrastar He6. Door het gebruik van helium, waarvan de densiteit slechts een zevende van lucht bedraagt, vermindert in belangrijke mate de luchtwrijving met het oppervlak van de schijven, waardoor een stroomzuiniger motor volstaat. Voorts zijn er minder wervelingen, waardoor de positionering van de lees/schrijfarm nauwkeuriger is, waardoor ook de tracks dichter bij elkaar kunnen liggen (met dus een hogere datadensiteit). Ook de koeling verloopt efficiënter, omdat helium makkelijker dan lucht warmte afvoert. Een en ander heeft als gevolg dat de eenheid zeven schijven bevat, in plaats van vijf of vier. Hierdoor claimt HGST op alle mogelijke punten – kost per TB, Watt per TB, TB per ingenomen oppervlakte etc – een lagere kost. Zo zou de Watt per TB verhouding tot 45 procent gunstiger zijn.

Deze harde schijf kwam er wel pas nadat HGST er in slaagde een hermetische afsluiting (HelioSeal) te ontwerpen die op grote schaal kon worden geproduceerd en het ontsnappen van helium voorkomt. De kleinere moleculen van helium (ten opzichte van de samenstellende stoffen van lucht, zoals stikstof, zuurstof etc) kunnen immers veel makkelijker door materialen heen dringen.

De 6TB Ultrastar He6 schijven zijn nu leverbaar. Deze helium-technologie zal tevens in komende producten van HGST worden aangewend.

Partner Content