Eerste hulp bij ‘high-performance computing’ in Montpellier

Het High-Performance Computing competentiecentrum in Montpellier – een gezamenlijk initiatief van IBM, Intel en Cisco – moet zowel eindgebruikers als softwarebouwers helpen om meer gebruik te maken van rekenintensieve toepassingen.

Het High-Performance Computing competentiecentrum in Montpellier – een gezamenlijk initiatief van IBM, Intel en Cisco – moet zowel eindgebruikers als softwarebouwers helpen om meer gebruik te maken van rekenintensieve toepassingen.

Nieuw is high-performance computing (HPC) niet, maar in het verleden was dit gewoonlijk slechts weggelegd voor bedrijven met voldoende eigen expertise in huis. In Montpellier hebben IBM, Intel en Cisco materiaal bij elkaar gebracht, om eindgebruikers en softwarebouwers bij te staan in het testen van bestaande of nieuwe toepassingen, hierbij geholpen door lokale HPC technologie- en gebruiksexperten.

Begin dit jaar gestart, heeft het HPC competentiecentrum ondertussen al een 27-tal klanten over de vloer gekregen, die eigen of software van derden op een HPC cluster kwamen testen. Die software kan zowel bestemd zijn voor het ontwerpen en testen van producten, als voor wetenschappelijk onderzoekswerk (zoals in de biowetenschappen) en grondige analyses van data (zoals in de bankwereld). Met het centrum wordt uitdrukkelijk gemikt op de markt voor ‘compute’-clusters in middelgrote (tot kleinere) bedrijven of departementen van grote bedrijven – een markt die volgens Dave Jursik, v-p WW IBM Deep Computing Sales, het snelst groeiende segment in de HPC vormt. Volgens Richard Dracott, general manager High Performance Computing bij Intel, betreft het hier onder meer bedrijven of afdelingen die al ervaring hebben met HPC software op individuele werkschermen, maar nu de overstap naar een krachtiger centraal clustersysteem willen maken.

Concreet kunnen de klanten in het gezamenlijke HPC competentiecentrum terecht op een cluster van BladeCenter servers – met onder meer de nieuwe, specifiek voor HPC toepassingen ontwikkelde IBM System x 3450 blades, op basis van Intels QuadCore Xeon processoren – die onderling gekoppeld zijn met Cisco Infiniband en Ethernet switches. Het HPC Competence center is ondergebracht in IBM’s Montpellier vestiging, waar het aansluit bij een lange traditie van benchmarking en testactiviteiten (onder meer op de mainframes die hier worden geproduceerd).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content