Eerste inzamelactie gsm-toestellen in Aalsterse school

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

GoodPlanet en Belgacom starten met een inzamelactie van oude gsm-toestellen in scholen. Vandaag werd het project voorgesteld in Basisschool Park in Aalst.

In Basisschool Park in Aalst is de aftrap gegeven van een reeks inzamelacties van oude gsm-toestellen in Vlaamse scholen. Het gaat om een gezamenlijk project van GoodPlanet Belgium en Belgacom. GoodPlanet Belgium – tot voor kort nog Green vzw – leert al sinds 1997 jongeren en volwassenen duurzaam leven en organiseert onder meer lespakketten rond duurzaamheidthema’s in zo’n 8.000 scholen in ons land.

Het recyclagethema rond gsm’s interesseerde GoodPlanet al een hele tijd. “We hebben al in 2006 en 2007 geprobeerd om een inzamelactie op poten te zetten, maar toen bleek dat wettelijk onmogelijk. Een school moest toen nog een specifieke milieuvergunning hebben”, zegt Matthias Ghyselen, projectverantwoordelijke van de gsm-actie bij GoodPlanet.

Wetgeving aangepast

Sinds 1 januari is echter een nieuwe wet van kracht die het organiseren van dergelijke inzamelacties wél mogelijk maakt in scholen. Of beter: in Vlaamse scholen, want in Brussel en Wallonië is er nog geen wettelijke toestemming. Al zijn er beperkingen aan verbonden. Scholen mogen maximaal tweemaal per kalenderjaar een inzamelactie organiseren die telkens maximaal 7 opeenvolgende dagen mag duren. Bovendien is een speciaal door Recupel ontworpen inzamelbox nodig. GoodPlanet koopt die aan, en stelt die gratis ter beschikking van de deelnemende scholen.

Vlaams minister van leefmilieu Joke Schauvliege bevestigt dat de drempel voor zulke inzamelacties verlaagd is in de wetgeving. “Vlaanderen is weliswaar koploper in het selectief inzamelen, maar het kan nog beter. Van elektrische en elektronische apparaten wordt nu zo’n 50% ingezameld. Zeker voor oude gsm’s is inzameling belangrijk, omdat er heel veel kostbare grondstoffen in zitten zoals goud, platina en zilver die bovendien binnen 15 jaar dreigen uitgeput te raken.”

Een deel van de ingezamelde gsm’s zal opnieuw gebruikt worden. Het grootste deel wordt gerecycleerd en naar een verwerker gestuurd zoals Umicore dat de grondstoffen kan recupereren. Uit 50.000 gsm’s kan volgens GoodPlanet maar liefst 1 kilo goud gerecupereerd worden, wat zo’n 40.000 euro waard is.

Duurzaam thema

Basisschool Park in Aalst is de eerste school die zo’n inzamelactie organiseert. In totaal werden op enkele dagen tijd een kleine 200 gsm’s ingezameld. “Stel je voor hoeveel gsm’s er zo zouden gerecupereerd kunnen worden als alle scholen zo’n actie zouden organiseren”, aldus de enthousiaste schooldirecteur Gerd De Roeck.

GoodPlanet en Belgacom maken zich sterk dat er binnenkort nog scholen in het project zullen stappen, al zijn er nog geen concrete toezeggingen. Voor Belgacom past de inzamelactie overigens in het ‘corporate social responsibility’-beleid. Het telecombedrijf schonk de school nog een desktop-pc, een laptop en enkele Samsung-tablets. “Tweedehands materiaal, want op die manier willen we de leerlingen nog eens extra wijzen op het duurzame thema”, aldus Philippe Deconinck, csr-manager bij Belgacom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content