Eerste landelijke corona-apps Europees aan elkaar gekoppeld

De nationale corona-apps van Duitsland, Italië en Ierland zijn sinds maandag met elkaar verbonden. Dat betekent dat het systeem van opsporing van en waarschuwing voor contact met een besmette persoon in de drie landen over-en-weer werkt. Volgende week worden de apps van Tsjechië, Spanje, Denemarken en Letland ook op het Europese systeem aangesloten.

Volgens Eurocommissaris Stella Kyriakides van Volksgezondheid kunnen de ‘grensoverschrijdende’ apps bij reizen andere maatregelen aanvullen, zoals meer testen en het handmatig traceren van contacten met besmette personen. Ze riep de Europese burgers nog eens op hun nationale app te downloaden en te helpen de verspreiding van het virus in heel Europa te bestrijden. Het is de bedoeling dat in november nog meer nationale apps op het systeem worden aangesloten. Wanneer België aan de beurt is, is nog niet bekend.

Anoniem

In totaal hebben 30 miljoen mensen de Duitse, Ierse of Italiaanse app gedownload. Via het systeem wordt informatie versleuteld en anoniem uitgewisseld. Als bijvoorbeeld een Duitser tijdens een bezoek in Rome in contact komt met een besmet persoon die de Italiaanse app op zak heeft, dan wordt de Duitser daarvan op de hoogte gesteld.

De informatie wordt maar zo lang opgeslagen als voor de opsporing en waarschuwing nodig is en individuen kunnen niet worden geïdentificeerd, stelt het dagelijks EU-bestuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content