Eerste metalen pistool in 3D geprint

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

3D-geprinte plastic geweren bestaan al langer, maar een Amerikaans bedrijf is er nu ook in geslaagd een metalen pistool uit te printen. Er werden al 50 kogels succesvol mee afgevuurd.

Solid Concepts, een bedrijf uit Texas dat onder meer gespecialiseerd is in 3D-printing, heeft het eerste metalen pistool uit de 3D-printer laten rollen. Als basis werd een vuurwapen uit 1911 gebruikt, waarvan een 3D-model gemaakt werd.

Dat 3D-model werd afgedrukt aan de hand van een DMLS-printer (direct metal laser sintering), die korrelig materiaal kan verhitten en het laag per laag aan elkaar kan doen smelten.

Het pistool bestaat, op de nylon handgreep na, volledig uit roestvrij staal. Er werden al 50 kogels met succes mee afgevuurd. Met dit pistool wil het Amerikaanse bedrijf vooral aantonen dat 3D-printin snel evolueert, en dat je aan de hand van deze techniek kwalitatieve producten kunt afleveren die sterk en accuraat zijn.

Een 3D-geprint pistool is geen nieuwe uitvinding, ware het niet dat de voorgaande modellen allemaal uit plastic vervaardigd waren, waardoor er maar 1 tot 2 kogels mee afgevuurd konden worden.

De Amerikaanse universiteitsstudent Cody Wilson ontwikkelde eerder dit jaar het allereerste 3D-geprinte geweer, The Liberator. Hij veroorzaakte heel wat commotie door de handleiding ervan online te gooien, wat in theorie iedereen (ook terroristen en criminelen) in staat stelde een eigen pistool te produceren en er bovendien de metaaldetectors mee te omzeilen.
Het metalen pistool van Solid Concepts is wél legaal. Het bedrijf verkreeg er een vergunning voor van de staat Texas, en gooit de digitale blauwdrukken niet zomaar te grabbel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content