Eerste nieuwe internetextensies gaan live

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De eerste vier nieuwe internetextensies zijn toegevoegd aan de centrale database voor het domeinnaamsysteem op het internet. Waarmee de langverwachte uitrol van honderden nieuwe suffixen eindelijk is afgetrapt.

De eerste vier nieuwe internetextensies zijn toegevoegd aan de centrale database voor het domeinnaamsysteem op het internet. Waarmee de langverwachte uitrol van honderden nieuwe suffixen eindelijk is afgetrapt. De wereldwijde domeinnaamautoriteit Icann heeft bekend gemaakt dat de eerste vier nieuwe generieke Top Level Domeinen (gTLD’s) zijn toegevoegd aan de internetroots. Het resultaat is dat de organisaties die de toelating gekregen hebben om de vier suffixen te exploiteren (de ‘registries’) nu in de laatste rechte lijn zitten om de nieuwe TLD’s beschikbaar te maken voor internetgebruikers.

Opvallend is dat de eerste vier nieuwe gTLD’s allemaal ‘niet Engelse’-woorden zijn, in niet Latijnse tekens. De vier strings waar het om gaat zijn de volgende:

???? – Arabisch voor ‘web/netwerk’
Registry: International Domain Registry

?????? – Cyrillisch voor ‘online’
Registry: CORE Association

???? – Cyrillisch voor ‘site’
Registry: CORE Association

?? – Chinees voor ‘game(s)’
Registry: Spring Fields

“De grootste verandering sinds het begin van het internet is van start gegaan”, aldus topman Akram Atallah van Icann’s domeinnaamdivisie. “In de weken en maanden die komen zullen er internetextensies opduiken vanuit alle hoeken van de wereld.”

In totaal werden ruim 1.900 aanvragen ingediend voor 1.400 nieuwe extensies bij Icann, en voor het eerst zijn daar ook merknamen bij (zoals .samsung). Om te kunnen bepalen in welke volgorde de suffixen live mogen gaan, heeft de domeinbeheerder een tijdje geleden een heuse loting georganiseerd.

Vanuit ons land werden er drie aanvragen ingediend, één voor .gent, één voor .vlaanderen en één voor .brussels. De aanvraag voor .gent klokte af op de 1.021ste plaats. Dot gent zal dus het eerste nieuwe Belgische top level domein worden dat live kan gaan. Volgens onze berekeningen zou dat ten vroegste tijdens de tweede helft van 2014 zijn.

Dot Vlaanderen is op de 1.416e plaats in de rangschikking terecht gekomen, en zal naar verwachting pas enkele maanden na .gent kunnen aftrappen. .brussels vervolledigt de Belgische top 3, met een 1.518e plaats.

Cybersquatting “Nu de introductie van de nieuwe internetextensies in een stroomversnelling komt, zal je een opflakkering zien van domeinnaamgeschillen en van cybersquatting”, waarschuwt Jan Corstens van Deloitte België.

Corstens is de projectverantwoordelijke voor het ‘clearinghouse voor merkhouders’ (‘Trademark Clearinghouse’) dat door Icann in het leven geroepen werd om merkhouders te verwittigen wanneer niet rechthebbenden internetadressen kopen waarin hun naam vervat zit.

Heel wat bedrijven vrezen immers dat hun merken misbruikt gaan worden, en dat kwaadwillenden en cybersquatters hun merknamen gaan registreren onder verschillende van die nieuwe extensies, om te misbruiken of om aan een hoge prijs door te verkopen.

“Het nieuws dat we nu eindelijk aftrappen is ook een call to action voor bedrijven om hun merken online te beschermen”, aldus Corstens. “Anders kan het zijn dat hun intellectuele eigendomsrechten geschonden worden, en dat internetgebruikers aan heel wat nieuwe gevaren worden blootgesteld.”

“Tegen 2015 zal de namaakmarkt goed zijn voor 1,7 triljoen dollar per jaar”, geeft hij een voorbeeld. “Sectoren zoals de cosmetica en de farma moeten zich voldoende bewust zijn van het feit dat criminelen zullen proberen om hun merken online te imiteren. En dat het gevaar bestaat dat ze daarvoor nieuwe internetextensies zullen proberen te gebruiken.”

De ‘claimservice’ van het clearinghouse moet helpen om dergelijk misbruik tegen te gaan. “Je moet die claimservice zien als een soort van databank waarin alle merken die dat wensen verzameld worden”, aldus nog Corstens.

“Wanneer niet-rechthebbenden een domeinnaam willen kopen van een merk dat in de databank zit, dan wordt die merkhouder verwittigd. De aanvragers krijgen dan weer de boodschap dat ze een juridische procedure riskeren, wat ontradend zou moeten werken.”



Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content