Eerste Steam Machines duiken op

Valve heeft twaalf namen van producenten bekendgemaakt die dit jaar een Steam Machine zullen maken. De spelconsole moet het pc-gamingplatform naar de woonkamer brengen.

Valve heeft twaalf namen van partners bekendgemaakt die dit jaar een Steam Machine zullen maken. De spelconsole moet het pc-gamingplatform naar de woonkamer brengen. Steam is al jaren een zeer succesvol gameplatform op pc’s en wil dat met SteamOS doortrekken naar de echte consoles. Maar in plaats van zelf een toestel te maken laat het die kans aan andere fabrikanten die spelconsoles met verschillende specificaties en prijzen zullen uitbrengen.

De eerste officiële namen zijn nu bekend. Het gaat om Alienware (Dell), Falcon Northwest, iBuyPower, Digital Storm, CyberPowerPC, Origin PC, Gigabyte (zie foto), Materiel.net, Webhallen, Alternate, Zotac, Scan Computers.

Het gaat in praktijk om gewone computers die ofwel enkel op SteamOS (een op Linux gebaseerd spelplatform) draaien, of op Windows, aangevuld met Steam of SteamOS.

Valve toonde een tijdje geleden ook al zijn Steam controller, een spelcontroller met twee touchpads die zodanig zijn ontworpen dat je vrijwel elk spel kan spelen, inclusief strategiespellen waarvoor je normaliter een muis en toetsenbord nodig hebt. Maar ook dat toestel is niet heilig gezien toestelmakers ook hun eigen controller mogen ontwerpen.

De hamvraag blijft in welke mate Steam het huidige consolelandschap, gedomineerd door Sony (PlayStation), Microsoft (Xbox) en Nintendo (Wii), kan verstoren. Het spelplatform is zeer populair onder pc-gamers en de vrije keuze van hardware is zeker een pluspunt, ook naar de prijszetting toe. Later dit jaar zal duidelijk worden of het daarmee een nichemarkt, dan wel een groter publiek kan aanspreken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content