Eerste Tizen-telefoon van Samsung gelanceerd in India

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Het is zover, Samsung heeft met de Z1 eindelijk zijn eerste smartphone gelanceerd die draait op Tizen. Het low-end toestel wordt vanaf vandaag verkocht in India voor 78 euro.

Tizen is een nieuw besturingssysteem dat verder bouwt op het Meego-platform van Nokia, en dat werd ontwikkeld door een consortium van een twintigtal bedrijven rond Samsung en chipbakker Intel.

Op termijn hoopt Samsung (dat momenteel 1 op de 3 smartphones in de wereld verkoopt) om dankzij Tizen minder afhankelijk te worden van Google (Android), en om zijn klanten een uniformere ervaring te kunnen bieden over al zijn toestellen heen, of dat nu smartphones, tablets, televisies, platformen in de wagen zijn of horloges.

De lancering van de eerste Tizen-telefoon werd al verschillende keren aangekondigd en uitgesteld. Enkele maanden geleden leek Rusland nog de eer te zullen krijgen, maar het event in Moskou werd in laatste instantie geschrapt. Dit keer lijkt het de Koreanen dan toch menens te zijn, want vanaf vandaag wordt de Z1 verkocht in India (intussen draaien er wel al televisies van Samsung op Tizen, net als enkele camera’s en smartwatches zoals de Gear 2).

Niet dat de specs van de Z1 spectaculair zijn. In plaats van een high-end toestel of een middenmoter, gaat het eerder om een low end device. Het 3G-toestel heeft een 4 inch WVGA-scherm en koppelt een 1.2Ghz dual core processor aan een werkgeheugen van 768 MB. Er zit een 3.1 megapixel camera op de achterzijde, en het geheugen werd beperkt tot 4 GB (maar kan wel worden uitgebreid).

Wat de Z1 voor heeft op toestellen uit de dezelfde prijscategorie die draaien op Google’s Android One (het ‘lichtgewicht’ Android waarmee Google mikt op ontwikkelingslanden)? Een snellere opstarttijd en een beter geheugenbeheer, zo belooft Samsung, waardoor het toestel soepeler zou moeten werden dan de Android-equivalenten.

Qua design en UI lijkt Tizen trouwens enkele elementen over te nemen van de meest recente TouchWiz-schil die Samsung bovenop Android plaatst.

Apps

Als het de beschikbaarheid van apps is die een (mobiel) besturingssysteem maakt of kraakt, dan zou Tizen wel eens sterker dan verwacht uit de hoek kunnen komen.

Dat is niet omdat er al veel apps in de Tizen Store zitten (momenteel zouden het er enkele duizenden zijn) of omdat Samsung met interessante voorwaarden komt voor ontwikkelaars, maar vooral omdat het Amerikaanse technologiebedrijf Open Mobile een ‘applicatieschil’ voor Tizen aan het bouwen is waardoor de nieuwkomer ook Android-apps kan draaien.

“Straks zullen er enkele duizenden Android-apps gebruikt kunnen worden op Tizen-toestellen”, vertelde product management directeur Howie Hecht van Open Mobile aan het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift MIT Technology Review, “in een later stadium zullen er dat allicht honderdduizenden zijn.”

Omdat Tizen vlotjes overweg kan met toepassingen in HTML5, is het in theorie ook een aantrekkelijk systeem voor ontwikkelaars, die één en dezelfde toepassing ook op andere systemen (‘cross-platform’) kunnen laten draaien, denk maar aan Firefox OS, het mobiele besturingssysteem van Mozilla.

Geloofwaardig

Als Tizen op termijn een geloofwaardig alternatief wordt voor Android (wat verre van zeker is), dan zou dat de relaties tussen Samsung en Google flink kunnen verzuren. Want Tizen zou mobiele gebruikers weg kunnen houden van de bekende Google-diensten, waardoor het bedrijf van Larry Page minder data kan verzamelen, en dus minder reclame kan verkopen.

Google en Samsung hebben niet zo lang geleden nog wel een verregaand samenwerkingsakkoord ondertekend (i.v.m. het gebruik van elkaars patenten en intellectuele eigendom), en Samsung haast zich keer op keer om te benadrukken dat de relaties met Google heilig zijn, maar hoe dan ook betekent de lancering van Tizen-toestellen sowieso een keerpunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content