Eerste universele gsm-opladers volgend jaar in Europa

Volgend jaar komt de universele gsm-oplader op de Europese markt. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

Volgend jaar komt de universele gsm-oplader op de Europese markt. Dat heeft de Europese Commissie aangekondigd.

De veiligheidsnormen voor de universele gsm-lader, één type adapter die voor alle gsm-merken gebruikt kan worden, staan eindelijk op punt. De Europese Commissie verwacht dat de eerste laders en gsm’s die voldoen aan de aangepaste veiligheidsnormen in de eerste maanden van 2011 op de Europese markt zullen verschijnen.

De laders zullen echter alleen voor multifunctionele gsm’s of smartphones, die aangesloten kunnen worden op een computer, gebruikt kunnen worden. De universele lader werkt immers met een micro-USB-aansluiting die op smartphones zit.

Volgens Europa zullen de gsm-types met een dergelijke aansluiting binnen de twee jaar de markt overheersen en de plaats innemen van de eenvoudigere gsm-types.

Momenteel bestaan er tal van verschillende types gsm-opladers in Europa, zelfs binnen het gamma van één merk. Wanneer een consument van gsm verandert, kan hij met de oude oplader niets meer aanvangen, wat een enorme berg elektronisch afval creëert.

Het idee van een universele oplader gaat al een hele tijd mee. Vorig jaar tekenden de grootste gsm-producenten, onder wie Nokia, Sony-Ericsson en Samsung een akkoord op hun opladers te standaardiseren.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content