Eerste vier nieuwe internetextensies op komst

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De eerste contracten voor nieuwe internetextensies (‘registry agreements’) zijn ondertekend. Dat wil zeggen dat de eerste nieuwe achtervoegsels begin volgend jaar zullen opduiken op het web.

De eerste contracten voor nieuwe internetextensies (‘registry agreements’) zijn ondertekend. Dat wil zeggen dat de eerste nieuwe achtervoegsels begin volgend jaar zullen opduiken op het web.

Het nieuws bereikt ons van op de Icann Meeting die deze week plaatsvindt in Zuid-Afrika. De wereldwijde domeinbeheerder heeft contracten ondertekend met drie partijen (International Domain Registry, CORE Association en Spring Fields LLC) voor vier suffixen.

De drie organisaties mogen straks hun suffixen online gaan exploiteren. Icann spreekt over een ‘historisch moment’ in de geschiedenis van het world wide web.

Normaal gezien duurt het nu nog een negental maanden vooraleer we die nieuwe suffixen daadwerkelijk zien opduiken op het web. Vanaf april volgend jaar zou het grote publiek domeinnamen moeten kunnen kopen met de nieuwe achtervoegsels (in tussentijd moet de infrastructuur nog worden uitgerold, volgt er nog een sunrise-periode, …).

Opvallend is dat de eerste vier nieuwe gTLD’s allemaal ‘niet Engelse’-woorden zijn. Het gaat om .???? (Arabisch voor ‘.web’), .?? (Chinees voor ‘.game’), .?????? (Russisch voor ‘.online’) en .???? (Russisch voor ‘.website’).

“Voor het eerst zullen internetgebruikers algemene webadressen volledig in de eigen taal en in de eigen schriftuur kunnen ingeven”, klinkt het bij Icann.

Aanvragen vanuit België

Vanaf volgend jaar komen er honderden nieuwe internetextensties bij op het world wide web. In totaal werden ruim 1.900 aanvragen ingediend voor 1.400 nieuwe extensies. Om te kunnen bepalen wie eerst live mag gaan, heeft de domeinbeheerder een loting georganiseerd.

De aanvraag voor .gent klokt af op de 1.021ste plaats, en zal het eerste nieuwe Belgische top level domein worden dat live kan gaan. Dat zou ten vroegste tijdens de tweede helft van 2014 zijn (maar allicht eerder ergens in 2015).

Dot Vlaanderen is op de 1.416e plaats in de rangschikking terecht gekomen, en zal naar verwachting dus pas enkele maanden na .gent kunnen aftrappen. .brussels vervolledigt de Belgische top 3, met een 1.518e plaats.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content