Eerste vliegtuigmotoren rollen uit de 3D-printer

© iStock

Australische onderzoekers hebben twee vliegtuigreactoren vervaardigd met behulp van een 3D-printer. Het was een test, die uitwijst dat je met 3D-printers voorwerpen van luchtvaarttechnische kwaliteit kunt produceren, aldus de onderzoekers.

De geprinte toestellen zijn replieken van de gasturbinemotor van de Franse luchtvaartgroep Safran, dat levert aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus en zijn Amerikaanse concurrent Boeing.

Wu Xinhua van de Monash-universiteit in Melbourne legt uit dat haar team de motoren vervaardigd heeft door de onderdelen van oude exemplaren één voor één uit elkaar te halen, ze te scannen en vervolgens laag per laag af te drukken met een 3D-printer.

Eén van de motoren wordt momenteel tentoongesteld op de Australian International Airshow van Melbourne, de andere staat bij het Franse bedrijf Microturbo in Toulouse, dat gespecialiseerd is in gasturbines met een laag vermogen.

De onderzoekers menen dat de technologie gebruikt kan worden om snel en goedkoop prototypes en onderdelen op maat te vervaardigen. Volgens hen bewijst hun test ook dat 3D-printers voorwerpen van hoge kwaliteit kunnen produceren. ‘Belangrijk is dat de grote fabrikanten en technologiebedrijven erkennen dat geprint materieel van luchtvaarttechnische kwaliteit is’, verklaart onderzoeker Ian Smith.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content