Eerste wimax-diensten in Bouillon

Luc Blyaert was hoofdredacteur bij Data News

Nog voor eind dit jaar krijgen vier steden en gemeenten in en rond Bouillon de eerste wimax-breedbanddiensten.

Nog voor eind dit jaar krijgen vier steden en gemeenten in en rond Bouillon de eerste wimax-breedbanddiensten. Leveranicer is GridMax, een initiatief van Eric Smekens en Willy Duric. Beiden zijn niet aan hun proefstuk toe. Samen werkten ze bij Codenet, later overgenomen door Telenet Solutions. Bij Telindus bouwden ze het aanbod van spraakdiensten uit, onder andere bij Tele2.

Eric Smekens is vandaag aan de slag bij SAIT-Zenitel dat vorig jaar 6 maanden proef draaide met wimax in de buurt van Zellik. Willy Duric biedt in de regio Luik onder meer hosting- en domeinnaamdiensten onder de naam Gigaweb aan. Daarmee werd ook de 3,4 Ghz spectrumlicentie bij regelgever BIPT binnengehaald. De nieuwe naam van de wimax-leverancier wordt echter GridMax. Die zal zich vooral toeleggen op breedbanddiensten voor kmo’s in Bouillon, Bièvre, Gedinne en Vresse-sur-Semois. Die regio langs de Franse grens wordt enkel door Belgacom bediend. Vaak heeft men er zelfs geen toegang tot dsl.

“Niemand kan zoals wij snelheden als 75 Mbit/s up en 25 Mb down aanbieden”, aldus Eric Smekens. “Het wordt ook geen ‘best effort’. Je krijgt de breedband waarvoor je betaalt.” De technologische keuze is nog niet helemaal gemaakt, maar er wordt wel zeker voor pico basisstations geopteerd. In de eerste plaats gaat het om data-oplossingen, maar spraakdiensten zullen uiteindelijk ook tot het pakket behoren. Tarieven moeten nog uitgewerkt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content