Eerste zonneauto voor lange afstanden voorgesteld

© .

Het Nederlandse bedrijf Lightyear heeft een prototype voorgesteld van wat de eerste auto op zonne-energie moet worden die geschikt is voor lange afstanden. De auto, Lightyear One, werd dinsdag bij zonsopkomst gepresenteerd in Katwijk. Het design van de auto is van de hand van de Belg Lowie Vermeersch.

“Dit moment is het begin van een nieuw tijdperk in mobiliteit”, zei Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear. “We hebben twee jaar lang hard toegewerkt naar deze mijlpaal. Dit is een gigantische stap op weg naar onze missie om schone mobiliteit beschikbaar te maken voor iedereen.” Lightyear werd opgericht in 2016 door alumni van Solar Team Eindhoven, die de Bridgestone World Solar Challenge wonnen in 2013, 2015 en 2017.

“De voornaamste reden waarom mensen geen elektrische auto kopen, is dat ze maar een relatief korte afstand kunnen afleggen met een volle batterij, terwijl er nog te weinig laadpunten zijn”, zegt Hoefsloot. “Lightyear One heeft geen last van deze nadelen. De auto is ultra-efficiënt. Daardoor kun je een ongekende afstand van 725 kilometer rijden met een relatief kleine batterij. Daarnaast laadt de batterij zichzelf op met behulp van zonne-energie. Ook kun je gebruik maken van laadstations of gewone stopcontacten; met een gewone 230V-stekker kun je tot 400 kilometer per nacht laden.”

De auto wordt aangedreven door vier onafhankelijke wielmotoren, en het dak en de motorkap zijn voorzien van vijf vierkante meter aan zonnecellen met veiligheidsglas. Via de website van Lightyear kunnen de eerste 500 Lightyear Ones, met verwachte levering in 2021, gereserveerd worden voor een prijs van 119.000 euro. De volgende modellen van het bedrijf zouden een lagere aanschafprijs hebben en Lightyear zegt al meer dan honderd reservaties te hebben voor de auto.

Partner Content