eHealth-platform kost slechts 80 miljoen euro

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Vergeleken met systemen in het buitenland is het Belgische e-Health-platform erg goedkoop. Het prijskaartje bedraagt over vijf jaar slechts 80 miljoen euro.

Vergeleken met systemen in het buitenland is het Belgische e-Health-platform erg goedkoop. Het prijskaartje bedraagt over vijf jaar slechts 80 miljoen euro.

De Britse National Health Service (NHS) besteedt hier op vijf jaar 15 miljard pond aan, de VS een slordige 50 miljard dollar op vijf jaar en Frankrijk een miljard euro. Eveneens over vijf jaar. Dat bericht de Huisarts.

De prijsvergelijking is afkomstig van Frank Robben, administrateur-generaal van het eHealth-platform en dus de sterke man achter de Belgische informaticaplannen in de gezondheidszorg. Zaterdag organiseerde het Verbond der Belgische Specialisten een symposium over eHealth.

Vanuit de zaal haakte Robben in op de uiteenzetting van de Franse expert Laurent Debenedetti. Die wees op de grote prijsvariatie tussen de verschillende nationale eHealth-projecten. Het budget daarvan schommelt volgens Debenedetti tussen “enkele honderden miljoenen tot enkele miljarden euro.”

België is met 80 miljoen over vijf jaar dus flink goedkoper. Door die lage kostprijs te onderstrepen, pareerde Frank Robben ook de kritiek van de artsenorganisaties. Een aanhoudend verwijt is immers dat veel te veel macht in één persoon gecumuleerd wordt. Frank Robben is namelijk niet alleen administrateur-generaal van het eHealth-platform maar ook administrateur-generaal van de Kruispuntbank der Sociale Zekerheid en gedelegeerd bestuurder van de vzw Smals. Smals ondersteunt en begeleidt onder meer het e-governementprogramma van de sociale sector.

Precies daardoor kan de infrastructuur optimaal gebruikt worden, stelde Robben zaterdag. “En er is geen link tussen het eHealth-platform en de sociale sector. De enige band is dat we de infrastructuur hergebruiken. Dat gebeurt echter op een totaal gescheiden manier. Het laat België toe de kostprijs voor het informatiseren van de gezondheidszorg veel lager te houden dan andere landen.”

Bron: de Huisarts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content