eHealth: “Weg met kleefbriefjes en papieren getuigschrift”

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

Minister voor Vereenvoudigen en Ondernemen Vincent Van Quickenborne pleit voor de vervanging van het kleefbriefje en het papieren getuigschrift voor verstrekte hulp door een elektronische gegevensstroom.

Minister voor Vereenvoudigen en Ondernemen Vincent Van Quickenborne pleit voor de vervanging van het kleefbriefje en het papieren getuigschrift voor verstrekte hulp door een elektronische gegevensstroom.

Naar aanleiding van het officiële startschot van het eHealth-platform, dat Van Quickenborne gaf samen met zijn collega van Volksgezondheid Laurette Onkelinx, schuift de Open Vld-minister zijn prioriteiten naar voren. Zo wil hij na de fiscale zegels ook komaf maken met de kleefbriefjes van de mutualiteiten en de papierberg van getuigschriften voor verstrekte hulp, de zogenaamde doktersbriefjes. Die zijn nog steeds nodig om terugbetaling te krijgen voor een medische prestatie.

Kleefbriefjes zijn intussen niet meer nodig bij de apotheker, maar Van Quickenborne wil dat kleefbriefjes en doktersbriefjes op termijn volledig kunnen verdwijnen. De bestaande, omslachtige papieren procedure kan volgens hem op termijn perfect worden vervangen door een elektronische procedure. De patiënt plaatst zijn SIS-kaart (of zijn eID) in de kaartlezer van de dokter. Die plaatst vervolgens met zijn eID een digitale handtekening op het elektronisch getuigschrift. Via het eHealth-platform wordt dan alles veilig en elektronisch gestuurd naar de mutualiteit. Tenslotte kan de terugbetaling aan de patiënt snel en automatisch gebeuren.

“Het digitaliseren van deze papiermolen levert niet enkel tijdswinst op voor de patiënt, ze zorgt ook voor een grote besparing voor artsen en ziekenfondsen. Jaarlijks circuleren er in België immers zo’n 60 miljoen papieren getuigschriften”, aldus een mededeling van de minister.

Andere prioriteiten die Vincent Van Quickenborne wil realiseren, zijn de invoering van het elektronisch voorschrift (zowel ambulant als in de ziekenhuizen) en een snelle elektronische procedure om de toelating te krijgen van een adviserend geneesheer voor de terugbetaling van geneesmiddelen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content