“Eind dit jaar klaar voor LTE”
Dat opperden ceo Didier Bellens van Belgacom en ‘nummer drie’ Scott Alcott tijdens de presentatie van de jaarresultaten van het telecombedrijf.
“Eind 2011 zal ons netwerk klaar zijn voor LTE”, opperden ceo Didier Bellens van Belgacom en ‘nummer drie’ Scott Alcott tijdens de presentatie van de jaarresultaten van het telecombedrijf. “Op het moment dat Telenet zijn LTE-experimentje breed uitsmeerde in de pers, waren wij ons netwerk al aan het upgraden.”
Belgacom heeft naar eigen zeggen een prima jaar achter de rug, en dat is voor een groot stuk te danken aan het succes van de packs (waarbij internet, telefonie en televisie samen worden aangeboden). In 2010 kwamen er 311.000 klanten voor ‘multiplaypacks’ bij, wat het totaal op 870.000 brengt. Nieuw waren de packs met mobiele abonnementen, meteen al goed voor 29 procent van het totaal.
Ook BelgacomTV blijft nieuwe klanten aantrekken (+ 233.000 in 2010). “Toen we ons platform lanceerden, werden we weggelachen door de concurrentie”, haalt Bellens herinneringen op. “Vandaag tellen we echter 1 miljoen abonnees, goed voor een marktaandeel van 32 procent, een magisch cijfer!”
Globaal genomen klokt de omzet van Belgacom af op 6,6 miljard euro (zonder eenmalige opbrengsten), wat neerkomt op een groei van 10,2 procent. Die groei is wel het gevolg van de volledige consolidatie van groothandelsdochter BICS (Belgacom International Carrier Services). Als je die transactie níet mee in overweging neemt, ligt de omzet 0,6 procent lager dan in 2009. De nettowinst van 1,27 miljard euro is dan weer hoger dan de door analisten vooropgestelde 1,22 miljard.
“De resultaten van de groep ondervinden nog steeds een impact van de tariefbepalingen van de telecomregulator”, klonk het in Brussel. “De opgelegde daling van de terminatietarieven (de tarieven die mobiele operatoren aanrekenen voor oproepen naar externe netwerken) had een negatieve impact van 121 miljoen euro.”
Zoals aangekondigd keert Belgacom een brutodividend uit van 2,18 euro per aandeel. De Belgische overheid heeft een belang van 53,3 procent in Belgacom, goed voor ongeveer 180 miljoen aandelen of een dividend van 392 miljoen euro. Het management wil voor 2011 hetzelfde bedrag uitkeren, en is van plan om in de loop van het jaar voor 200 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.
Bedrijfsafdeling De omzet van de Belgacom bedrijfsafdeling daalde met met 2,1 procent tot 2.421 miljoen euro, “maar in vergelijking met een jaar eerder, toen de omzet met 4,2 procent daalde, merken we toch een flinke verbetering”, aldus de nieuwe topman van de Enterprise Business Unit, Bart Van den Meersche.
“2009 was een moeilijk jaar, maar in 2010 hebben we de verdere erosie van de vaste lijnen kunnen afblokken, en hebben we het aantal mobiele gebruikers zien toenemen met 75.000”, gaat de voormalige algemeen directeur van IBM Belgium verder.
“Hoopgevend is ook dat de opbrengsten uit ict met 3,3 procent stegen tot 692 miljoen euro, vooral dankzij de groei in datacenterdiensten (+ 10 procent). Naar de toekomst toe willen we sowieso meer diensten aanbieden in de cloud. In december hebben we Microsoft BPOS gelanceerd voor onze klanten, en dat is nu al een succes. Dankzij ons partnership met ClearMedia kunnen we volop verder focussen op de cloud als platform.”
LTE en IPV6 Belgacom zag het voorbije jaar ook het mobiele internet boomen. De verkoop van smartphones steeg met 82 procent, het aantal klanten dat intekende op mobiele data met 36 procent. In het verlengde daarvan kondigden Didier Bellens en Scott Alcott aan dat hun netwerk eind dit jaar klaar zal zijn voor LTE, om in 2012 met de uitrol van start te kunnen gaan.
“We zagen ze wel passeren, de persberichten van concurrenten dat ze aan het testen waren met LTE. Maar op het moment dat de journalisten gingen kijken naar de experimentjes bij Telenet, waren wij ons netwerk al aan het upgraden. Alleen voelden we niet de behoefte om dat aan de grote klok te hangen.”
De switch van IPV4 naar IPV6 is duidelijk minder dringend voor de telecomoperator. “Ik weet wel, als we geen inspanning leveren, zullen we straks geen IP-adressen meer te verdelen hebben”, aldus Alcott, “waardoor de groei van Belgacom in gevaar zou kunnen komen. Maar ik verzeker je dat we het niet zo ver zullen laten komen.”
“In de komende jaren gaan er nog ontelbaar veel applicaties bij komen, en ook machine to machine zal aan belang winnen. Voor al die dingen heb je IPV6-adressen nodig. Onze it-teams bereiden zich volop voor op de switch, maar onze klanten worden liever niet lastiggevallen met de technische details. Het belangrijkste is dat ons bedrijf er zal staan op het moment dat het nodig is. Belgacom zal de evolutie naar IPV6 niet tegenhouden. Maar we moeten ons toch niet laten opjagen door de straffe uitspraken van enkele politici?”
Tot slot herhaalde Didier Bellens nog eens de nood aan een gelijkwaardige behandeling van de verschillende spelers. “Je hebt in België een kabelnetwerk en een telecomnetwerk. Op zich is dat een goede zaak. Maar het telecomnetwerk is wel het enige dat gereguleerd wordt. De regulerende instanties moeten het spel eerlijk spelen. Waarom zou Telenet zijn netwerk niet moeten openstellen?”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier