Eindejaar maakt van Apple (even) de grootste smartphoneverkoper

© Reuters

Smartphoneverkopers zagen vorig jaar 1,2 miljard toestellen over de toonbank gaan. De laatste maanden waren dat vooral iPhones, maar over heel het jaar gezien domineert Samsung.

Vandaag zijn smartphones volgens marktonderzoeker Gartner wereldwijd goed voor twee op drie toestellen op de gsm-markt. Met 1,2 miljard verkochte exemplaren in 2014 groeit de markt met 28,4 procent. De cijfers liggen zelfs nog iets hoger (+ 29,9 procent ten opzichte van een jaar geleden) als we enkel kijken naar het vierde kwartaal.

74,8 miljoen iPhones

Apple deed in de laatste 3 maanden van 2014 gouden zaakjes. Het kon 20,4 procent van de markt innemen, goed voor 74,8 miljoen stuks, de helft meer dan vorig jaar en zo een halve procent meer marktaandeel dan Samsung (19,9 procent). Verder in de top vijf staan Lenovo (inclusief Motorola), Huawei en Xiaomi maar Apple en Samsung domineren duidelijk: samen zijn ze goed voor meer dan veertig procent van de markt.

Toch moeten we het succes van Apple in perspectief plaatsen. Zo heeft de lancering van de iPhone 6 de verkoop van het bedrijf doen pieken. Want over heel 2014 gezien doet Samsung het stukken beter met een marktaandeel van 24,7 procent. Apple eindigt op een verdienstelijke 2e plaats met 14,4 procent. Hier volgen Lenovo, Huawei en LG Electronics op de derde tot vijfde plaats.

Android domineert

Als we kijken naar de besturingssystemen dan valt de dominantie van Android niet te ontkennen. 80,7 procent van de verkochte smartphones in de wereld draait op het systeem van Google, een lichte stijging. iOS zit op 15,4 procent en geeft zo een tiende procentpunt prijs. Windows Phone gaat er licht op achteruit (van 3,2 procent naar 2,8 procent) en BlackBerry duikt van 1,9 procent naar 0,5 procent marktaandeel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content