Elektronica in België duurder dan in buurlanden

België blijft vergeleken met onze buurlanden het duurste land voor consumentenelektronica. Dat zegt Test-Aankoop.

België blijft vergeleken met onze buurlanden het duurste land voor consumentenelektronica. Dat zegt Test-Aankoop.

De prijsverschillen variëren volgens het grensgebied. De consument die de juiste grens oversteekt, kan tot 27 procent uitsparen voor foto- en videomateriaal. Voor cd’s en dvd’s noteert Test-Aankoop prijsverschillen tot 18 procent en 14 procent voor audiovisuele apparatuur.

Die vaststelling is niet nieuw. Ook in een vorig onderzoek, waarbij niet identiek dezelfde producten werden bekeken, bleek het Groothertogdom Luxemburg het goedkoopste buurland, op de voet gevolgd door Nederland.

De consumentenorganisatie vergeleek de prijzen binnen zeven productcategorieën in veertien Belgische en acht buitenlandse steden. Test-Aankoop selecteerde vijf Belgische grensgebieden en vergeleek daarna de prijzen van zo’n 206 producten aan beide kanten van de grens, vooral van dvd-recorders, gps-toestellen en televisies.

België blijkt gemiddeld negen procent duurder dan de goedkoopste regio. Foto- en videomateriaal kan tot elf procent goedkoper zijn in het Franse grensgebied (Rijsel, Valenciennes). Hasselt en Tongeren zijn voor video- en fotomateriaal zeventien procent duurder dan het Nederlandse Maastricht, stelt Test-Aankoop. Audiovisueel materiaal (tv’s, homecinema en dvd-recorders) is in Antwerpen en Turnhout 11 procent duurder dan in Breda en Eindhoven.

Luxemburg is voor alle productcategorieën goedkoper en is algemeen gezien twaalf procent voordeliger dan het zuiden van België.

Verschillen in btw (21 procent in België tegen 15 procent in Luxemburg, 19,60 procent in Frankrijk en 19 procent in Duitsland) en de belasting op de privékopie (lege dvd’s, USB-sticks, enz.) die ons land wél kent, verklaren volgens Test-Aankoop niet alles. Ook tussen regio’s in België zijn er prijsverschillen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content