Elektronisch rijbewijs doet intrede in België

Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Verschillende Vlaamse en Brusselse gemeenten zijn begonnen met het toekennen van elektronische rijbewijzen, die eruit zien als bankkaarten.

De tijd van het papieren rijbewijs loopt op zijn einde. Sinds deze maand is men in meerdere gemeenten in Vlaanderen (waaronder Dendermonde, Aalst, Berlare, Ham, Sint-Truiden, Buggenhout en Turnhout) en het Brusselse (onder meer Halle, Etterbeek, Schaerbeek, Molenbeek) gestart met de invoering van elektronische rijbewijzen.

Wie een nieuw rijbewijs aanvraagt, krijgt dat voortaan in de vorm van een plastic bankkaart. Een dergelijk rijbewijs heeft echter geen chip. Het kost 25 euro en blijft 10 jaar geldig.

Het nieuwe rijbewijs moet vooral fraude en vervalsing van documenten tegengaan.

Het is niet verplicht om je bestaande papieren rijbewijs in te ruilen voor een nieuw exemplaar. Voorlopige rijbewijzen en internationale rijbewijzen maken de omschakeling naar de elektronische variant vooralsnog niet.

De nieuwe rijbewijzen zijn in heel Europa in circulatie. De Europese Unie had een deadline voor eind januari 2013 vooropgesteld. In België werd die deadline echter niet gehaald vanwege vertragingen bij de openbare aanbestedingen voor leveranciers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content