Elektronische stempelkaart automatiseert uitkering

De papieren versie van de kaart blijft voorlopig bestaan. © BELGA

Wie werkloos moet voortaan geen papieren controlekaart meer gebruiken. Een elektronische variant, ontwikkeld door Smals, verkleint de papierwinkel.

Wie werkloos moet voortaan geen papieren controlekaart meer gebruiken. Een elektronische variant, ontwikkeld door Smals, verkleint de papierwinkel.

De elektronische kaart kan je via pc, smartphone of tablet gebruiken en vervangt de klassieke blauwe stempelkaart van de RVA. Ook digitaal blijft de kaart er identiek uitzien. “”Met enkele kliks kan de werkloze, op voorhand, aangeven of hij op een bepaalde dag werkloos was, een job had, ziek was of met vakantie was.” Aldus Georges Carlens, administrateur-generaal van de RVA.

De digitale kaart heeft voor de werkloze als voordeel dat de kaart niet verkeerd kan worden ingevuld. Zo wordt een gewerkte dag automatisch doorgegeven aan de RVA zodat dit niet foutlief als een werkloze dag kan worden aangegeven. Voor betrokken partijen zoals de vakbonden en de hulpkas voor werkloosheid is er minder papierwerk. Al blijft de papieren versie voorlopig wel bestaan.

Het project achter de digitale stempelkaart werd ontwikkeld door Smals. Volgens hen is het de eerste keer dat zo’n initiatief ook de uitbetalingsinstellingen koppelt. Zo werken de webdiensten tussen de (door Smals beheerde) portaalsite van de sociale zekerheid, en de externe partijen via InterUI, het gemeenschappelijk digitaal platform van de vakbonden en de Hulpkas voor Werkloosheid.

In totaal kostte het project 2,3 manjaren aan ontwikkeling, wat binnen het vooropgestelde budget en timing was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content