Elfde ‘Safer Internet Day’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Vandaag gaat de elfde ‘Wereld dag voor een veiliger Internet’ door, met heel wat acties gericht op jongeren voor een goed gebruik van het internet.

Een initiatief van Insafe http://www.saferinternet.org/about – een netwerk van 30 ‘safer internet centers’ – en gesteund door de Europese Unie, wordt vandaag, 11 februari, al voor de elfde keer een ‘Safer Internet Day’ (SID) georganiseerd. Dit jaar vindt SID plaats in meer dan 90 landen, waaronder 28 Europese landen en nu ook de VS.

Het thema van de ‘Safer Internet Day’ luidt dit jaar ‘Samen voor een beter internet’ en focust op ‘het creëren van positieve on-line inhoud’. Daarbij kan je denken aan foto’s, video’s en andere vormen van inhoud, die gepast en veilig zijn, naast het voorkomen van negatieve inhoud, zoals cyberpesterijen en erger. Met het oog op daarop voorziet het Spion-project een workshop waarop lespakketten en leermateriaal rond cyberpesten en privacy risico’s worden voorgesteld. In de lijst van e-safety activiteiten prijken tevens een rist scholen met voorlichtingssessies voor leerlingen uit het vijfde en zesde studiejaar van het lager onderwijs, waarvoor ze ook nu weer een beroep kunnen doen op werknemers van Microsoft en Belgacom. Ook Mobistar informeert via zijn sociale netwerken over de gevaren van mobiel internet, terwijl Telenet de lancering van het werkboek ‘The Web we Want’(Nederlandstalig) ondersteunt.

Bijkomende sessies betreffen onder meer informatieavonden voor ouders rond de problematiek van cyberpesten, wordt in verschillende bioscopen van Kinepolis de film ‘Disconnect’ getoond, en pakt Ketnet uit met een Karrewiet Plus (19h) over goed internetgebruik.

Voor België maakt Child Focus deel uit van Insafe, en coördineert de ‘Safer Internet Day’ activiteiten naar jongeren en biedt op clicksafe.be informatie over veilig internetten.

Partner Content