Elke maand 334 cyberaanvallen in België

Elke maand krijgen gemiddeld 334 bedrijven en non-profitorganisaties in België af te rekenen met cybercriminaliteit. Dat blijkt uit cijfers van het Cyber Emergency Team (Cert).

Maandelijks worden in België 334 cyberaanvallen gepleegd. In vergelijking met 2011 is dat een verdrievoudiging. Dat meldt Cert.be, een initiatief van de federale overheid waar bedrijven en nonprofitorganisaties die met hackers af te rekenen hebben terecht kunnen voor verder onderzoek en advies.

“De eerste zes maanden van dit jaar stelden onze experts al 2005 cyberincidenten vast”, zegt woordvoerder JeroenGobin. “Dat zijn er gemiddeld 334 per maand. In 2012 zaten we nog maar aan 165 per maand, in 2011 waren het er gemiddeld 124.”

In werkelijkheid moet het aantal incidenten nog een stuk hoger liggen, want ze worden lang niet allemaal gemeld bij Cert.be. Dat meldpunt kun je nog best omschrijven als een soort brandweer voor het internet.

“Wij behandelen klachten van bedrijven strikt vertrouwelijk en zijn in dat opzicht dus vaak een stuk laagdrempeliger dan de politie”, klinkt het. “Als wij een melding binnenkrijgen, gaan we nooit ter plaatse, maar proberen we op basis van logs, rapporten en dergelijke verder onderzoek te doen en adviezen te geven. In nogal wat landen bestaan gelijkaardige overheidsdiensten, waarmee we nauw samenwerken. Dit laat ons toe bepaalde informatie internationaal te vergelijken en uit te wisselen.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content