‘Elon Musk is het volgende slachtoffer van nepnieuws’

© Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Conservatieve nieuwssites zijn na de Amerikaanse presidentsverkiezingen op zoek naar een nieuwe doelwit. Dat lijken ze gevonden te hebben in Tesla- en SpaceX-topman Elon Musk.

Musk krijgt als persoon ongewoon veel aandacht, omdat hij aan het hoofd staat van bedrijven die ieder op hun eigen manier de gevestigde industrie overhoop gooien. Tesla, SpaceX en SolarCity krijgen hierdoor zowel veel lof als commentaar en Nu heeft hij persoonlijk ook de aandacht van schrijvers van nepnieuws getrokken.

Op drie conservatieve nieuwssites verschenen er de afgelopen week negatieve berichten over de entrepreneur, schrijft Bloomberg. ‘Dit is hoe Elon Musk 5 miljard dollar van de belastingbetaler stal’ en ‘Elon Musk: Kunstmatige marketeer en nationale schande’ waren koppen die kort na elkaar onder aliassen verschenen.

Aanval zonder feiten

‘Dit zijn de instrumenten die gebruikt worden door mensen die de feiten niet aan hun kant hebben’, zegt Sarah O’Brien, een woordvoerster van Tesla, tegen Bloomberg. Want Musk ligt inmiddels online voortdurend onder vuur, met onder andere nep opiniestukken, van websites met schimmige doelen en individuen die onder aliassen schrijven.

‘Het lijkt er op dat veel mensen hem niet mogen’, zegt een communicatie-expert tegen het zakenblad. Hij denkt aan bedrijven met belangen in de kolenindustrie mensen die de opkomst van zonnepanelenbedrijf SolarCity niet zien zitten. Volgens The Drive zit de conservatieve groep Citizens for the Republic achter het nepnieuws rond Musk. Citizens for the Republic staat bekend als lobbygroep tegen subsidie voor schone energie. De groep gaat uit van conservatieve gedachten en werkt ook samen met de National Rifle Association – die een hevige lobby voert voor het behoud van wapens in de Verenigde Staten.

Politiek

Maar er is nog een ‘logische’ reden waarom Musk nu aangevallen wordt, schrijft Quartz. ‘Dat heeft te maken met Hillary Clinton.’ De nieuwssite schrijft dat conservatieven wellicht bang zijn dat Musk de politiek in gaat. Clinton kon schade toegebracht worden toen ze in de race was naar het Witte Huis en ‘met Musk is het precies hetzelfde’. ‘Een deel van het politieke spectrum is doodsbang dat Musk politicus zal worden. Zij zien hem nu als bedreiging en beginnen daarom dat proces.’ Een opmerkelijke gedachte, aangezien Musk in Zuid-Afrika geboren is en hierdoor nooit president van de Verenigde Staten kan worden.

Zelf lijkt Musk het vooralsnog allemaal niet erg serieus te nemen. Op Twitter vraagt hij hardop wie er verantwoordelijk is voor het nepnieuws dat over hem verschijnt. ‘Het kan skankhunt42 niet zijn. Hij schrijft beter dan dit’, waarmee hij refereert aan een aflevering van South Park.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content