Elon Musk overweegt om Tesla van beurs te halen

© REUTERS

Tesla-baas Elon Musk overweegt het bedrijf van de beurs te halen bij een koers van 420 dollar per aandeel. In een tweet liet Musk weten dat de financiering voor zo’n stap al gereed is. Daarnaast kwam er nieuws over een grote Saudische investering in Tesla.

Na een scherpe koersstijging als gevolg van die berichten werd de handel in Tesla enige tijd stilgelegd. Nadat de beurshandel werd hervat, schoot de koers met meer dan 11 procent omhoog tot ruim 381 dollar per aandeel.

Bij een koers van 420 dollar per aandeel zou de beurswaarde van Tesla rond 72 miljard dollar liggen. Er waren eerst twijfels of het bericht van Musk wel serieus was, maar hij liet weten dat inderdaad te zijn. Volgens hem is privatisering een goede stap. Een definitief besluit is nog niet genomen. Musk heeft in het verleden bijvoorbeeld overhoop gelegen met analisten die lastige vragen stelden over de onderneming.

Waarschijnlijk serieus

Musk meldde verder te hopen dat na een eventuele privatisering alle huidige aandeelhouders aan boord blijven bij Tesla en dat hij topman zal blijven. Musk bezit bijna 20 procent van het bedrijf.

Het is bedrijven toegestaan door de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC om belangrijke informatie op sociale media zoals Facebook en Twitter aan te kondigen, zolang investeerders maar weten om welke media het gaat. Verschillende analisten gaven aan dat Musk waarschijnlijk serieus is met zijn aankondiging.

Kroonprins

De tweet van Musk volgde kort op het bericht in zakenkrant Financial Times dat het Saudische staatsinvesteringsfonds een belang heeft opgebouwd van 3 tot 5 procent in Tesla. Het belang van het Saudische Public Investment Fund in Tesla zou tussen 1,7 miljard en 2,9 miljard dollar waard zijn. Daarmee zou het staatsfonds tot de acht grootste aandeelhouders van Tesla behoren.

Naar verluidt werden de aandelen in de afgelopen maanden gekocht, na het bezoek van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman aan de Verenigde Staten in maart. Een belang van 5 procent of meer moet openbaar gemaakt worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content