‘Elon Musk, Tim Cook en Larry Page hadden geheime ontmoeting over het stoppen van Donald Trump’

Apple CEO Tim Cook © REUTERS
Wim Kopinga Freelance journalist

Verschillende topmannen uit Silicon Valley waren vorige week bij een geheim evenement waar gesproken werd over het stoppen van Donald Trump en het huidige encryptiedebat.

Dat schrijft The Huffington Post.

Enkele van de machtigste mensen in de technologische industrie ontmoetten vorige week een aantal Republikeinse senatoren, hoge ambtenaren van de partij, en diverse miljardairs op een privé-eiland. Onder hen waren topmannen als Elon Musk (Tesla/SpaceX), Tim Cook (Apple) en Larry Page (Google). Hoofdonderwerp van gesprek: hoe houden we Donald Trump van de nominatie van de Republikeinse partij? Want ze willen niet dat ‘een man die simpelweg geen president moet zijn’ daar nog langer kans op maakt, klonk het uit anonieme bron.

Uit resultaten van peilingen die daar gepresenteerd werden blijkt dat veel mogelijke kiezers moeite hebben met Trump zien als een ‘presidentieel’ persoon en niet denken dat hun kinderen tegen hem op moeten kijken. Ook zou hij volgens kiezers grillig zijn en niet met zijn (kleine) handen in de buurt van de nucleaire codes moeten komen. Hier kunnen ze de komende tijd wellicht op inspelen.

Trump heeft al een derde van de genomineerden op weg naar de nominatie van de Republikeinse partij en heeft volgende week de voorverkiezingen in Florida en Ohio op zijn pad. Als hij die beide staten wint hoeft hij daarna nog maar de helft van de gedelegeerden binnen te halen.

De conferentie waar de techtopmannen bijeen kwamen is een jaarlijks terugkerend evenement waar normaal gesproken weinig informatie van uitlekt. Uit luchtkverkeersinformatie blijkt nu dat er een groot aantal privéjets vanuit St. Simons Island in Georgia hun koers op Silicon Valley gezet hebben.

Vorige jaar werd de deur zo dicht gehouden dat niemand wilde zeggen of het gesneeuwd had of niet, schreef Bloomberg toen.

Encryptie

Maar dit keer werd duidelijk dat er niet alleen over Trump gesproken werd. Apple-CEO Tim Cook had een pittig gesprek met de senator van Arkansas Tom Cotton. Het ging er zo hard aan toe dat het voor omstanders zelfs ongemakkelijk werd, klonk het. Cotton pakte Cook hard aan in het encryptiedebat dat er nu loopt over de iPhone 5C van een van de schutters bij San Bernardino. De senator is het niet eens met het standpunt van Apple en wil dat Cook ervoor zorgt dat de FBI bij de gegevens op de telefoon kan.

Hillary Clinton heeft geen mening

Op een ander podium – tijdens een speech in de staat Michigan – mengde presidentskandidaat Hillary Clinton zich ook in dat debat. Ze denkt dat er ‘een manier moet zijn waarop de encryptie opgeheven kan worden en er toch geen misbruik van een achterdeur in de software gemaakt kan worden’. Hoe ze dat denkt te doen maakt ze niet duidelijk. Want ze geeft ook zelf te kennen ‘absoluut geen expert te zijn die kan vertellen hoe dit moet’. Ze zag ook dat er een enorm ‘wantrouwen’ is tussen technologiebedrijven en Amerikaanse overheid, maar gaf ook hierbij geen punten aan waardoor de twee verzoend kunnen worden, schrijft The Verge.

Partner Content