Elon Musk wil Twitter dan toch niet kopen

Elon Musk.

De Amerikaanse miljardair Elon Musk wil Twitter dan toch niet kopen. Hij heeft het akkoord voor de verkoop, ter waarde van 44 miljard dollar, voor beëindigd verklaard. Dat blijkt uit een document dat de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) gepubliceerd heeft. Het sociale netwerk laat Musk echter niet zomaar gaan.

Volgens het team van Musk heeft Twitter niet voldoende informatie verschaft over het aantal spamaccounts en nepaccounts op het sociale netwerk. Dat aantal is van invloed op de winstgevendheid van Twitter, omdat dergelijke accounts niet reageren op advertenties. Dat Twitter nagelaten heeft om het team van Musk de nodige gegevens te verstrekken om beweringen over spamaccounts en nepaccounts te verifiëren, komt volgens de advocaten van Musk neer op contractbreuk.

Wekenlang vraagtekens

Musk had eerder al gedreigd niet door te gaan met de deal, als Twitter niet kon aantonen dat spamaccounts en nepaccounts minder dan vijf procent uitmaken van de gebruikers die advertenties zien. Wekenlang zette hij vraagtekens bij de gegevens die Twitter hem verschafte, wat analisten zagen als een poging om de aandelenkoersen van het socialemediabedrijf omlaag te duwen. De aandelen kelderden meer dan zes procent in de nabeurshandel na de aankondiging.

Door af te zien van de deal, die in april werd gesloten, riskeert de miljardair een boete van 1 miljard dollar en een rechtszaak. Bret Taylor, bestuursvoorzitter bij Twitter, liet via het sociale netwerk weten dat de raad van bestuur ‘vastbesloten is om de transactie af te sluiten tegen de prijs en voorwaarden die zijn overeengekomen met de heer Musk’.

Partner Content