Elon Musk wil vanaf 2018 iedere twee jaar een vlucht naar Mars

De Falcon 9-raket van SpaceX © Reuters
Wim Kopinga Freelance journalist

Als het aan Elon Musk ligt zal zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX tegen 2018 elke twee jaar een bevoorradingsraket naar Mars sturen.

De raketten worden iedere twee jaar ingepland, omdat de aarde en Mars om de 26 maanden het dichtst bij elkaar staan. De onbemande vluchten zullen naast de wetenschappelijke experimenten ook rijdende robots aan boord hebben om de rode planeet te verkennen. De eerste jaren zullen de vluchten nog onbemand zijn en naast het brengen van apparatuur naar Mars ook fungeren als tests.

Want in het verleden zijn er 43 pogingen geweest om Mars te bereiken, maar slechts 18 waren er succesvol. De garantie dat iedere twee jaar een raket succesvol naar Mars trekt is er dus zeker niet.

Vrachtroute opzetten

In essentie wil Musk een soort vrachtroute tussen Mars en de aarde creëren. ‘Als een trein die van een station vertrekt. Als wetenschappers wereldwijd weten dat ze op die vracht kunnen rekenen en als het relatief goedkoop is, dan zullen ze hun planning daarop aanpassen en met geweldige experimenten komen’, klinkt het tegen The Washington Post.

Mensen naar Mars

Voor de vrachtroute zal de ‘Falcon Heavy-raket’ gebruikt worden. Die raket stijgt dit jaar voor het eerst op en is zeer krachtig en groot. Als alle tests goed verlopen zal de Mars Colonial Transporter met die raket in 2022 naar Mars trekken. In eerste instantie is die onbemand, als een test, maar in 2024 zullen mensen aan boord treden. Een half jaar later moeten ze dan op Mars aankomen om de mogelijkheden voor een kolonie te bekijken. Uiteindelijk wordt het voor iedereen mogelijk om naar Mars te trekken, maar dat zal volgens Musk nog vele jaren duren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content