‘Elon Musk wou Tesla aan Google verkopen in 2013’

Elon Musk © AFP

Topman Elon Musk wou zijn fabrikant van elektrische auto’s Tesla een tweetal jaar geleden verkopen aan Google, meldt Bloomberg. In maart 2013 stevende Musk met Tesla af op een faillissement en ging hij onderhandelen met Google-oprichter Larry Page over een overnameplan.

Eind 2012 dreigde de crisis bij Tesla existentieel te worden. Een neerwaartse spiraal van niet gehaalde verkoopdoelstellingen, vertraagde leveringen en een dalende aandelenkoers dwongen Musk om drastische maatregelen te nemen. In de eerste week van maart 2013 contacteerde hij daarom Google-topman Page, om een deal te maken.

Volledige overname

Musk zou voorgesteld hebben dat Google Tesla volledig zou overnemen voor zes miljard dollar en nog eens vijf miljard dollar in de productie zou steken. Musk eiste ook een bijkomende garantie dat Google de onderneming niet zou opgeven voor Tesla haar derde voertuiggeneratie ontwikkeld had. Musk zelf wou acht jaar lang de leiding hebben over het bedrijf.

Verkoopsboom

Page zou de voorwaarden grotendeels aanvaard hebben, klinkt het in het bericht van Bloomberg, ‘afkomstig uit een biografie van Musk die binnenkort verschijnt’. Beide partijen bleven echter discussiëren over de details, toen een weinig later een verkoopsboom begon bij Tesla en de aandelenkoers in enkele weken verdubbelde. Musk had toen plots geen redder meer nodig.

Vandaag heeft Tesla een beurswaarde van zowat 26 miljard dollar. Google zoekt echter eveneens intensief naar alternatieven voor de automarkt, vooral met de focus op zelfrijdende voertuigen. Vorig jaar stelde Google nog een prototype van een zelfrijdende auto voor.

In beursmiddens werd technologieconcern Apple tot dusver eerder als potentiële koper van Tesla gezien dan Google.

(Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content