EMC: “Cio’s zijn bezorgd over de toekomst”

© web
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Meer dan twee derde van de cio’s vreest dat hun bestaande it-infrastructuur én de kennis van hun it-mensen niet meer voldoen wanneer technologie een integraal onderdeel wordt van de bedrijfsvoering.

Dit is een van de belangrijkste conclusies uit een onderzoek dat EMC heeft uitgevoerd bij 2.700 business- en it-professionals in de EMEA-zone, waaronder de Benelux. Uit de studie blijkt voorts dat de it-afdeling – vandaag maar nog meer in de toekomst – meer in lijn moet staan met de onderneming.

Ruim 40 procent van de cio’s zegt dat het vergaren van waarde uit de alsmaar groeiende hoeveelheid data de grootste uitdaging is waar it mee te maken krijgt. Daarover geeft 37 procent aan dat dit zeker tot 2019 de belangrijkste uitdaging blijft.

De transformatie van het bedrijf – de overstap van een business-model op basis van producten naar een model op basis van diensten – is voor de cio slechts derde prioriteit (19 procent). Hierin verschilt hij met de bedrijfsleider die dit als tweede prioriteit ziet (26 procent).

Drie kwart van de cio’s gelooft verder dat ze over vijf jaar nieuwe producten, services en applicaties twee keer zo snel als nu operationeel moeten kunnen hebben. De uitdaging die daarop volgt is het goed kunnen omgaan met onvoorspelbaarheid en de daarmee samenhangende vraag naar schaalbaarheid.

In 2019 zal deze uitdaging niet meer op nummer twee staan, maar vervangen zijn door de uitdaging (en opportuniteit) om te kunnen voorzien in realtime business operations.

Groei legt pijnpunten bloot Het onderzoek laat ook zien dat heel wat cio’s denken dat hun organisatie moeite heeft om met deze uitdagingen om te gaan en de vruchten te plukken van de potentiële mogelijkheden die ze bieden.

Meer dan twee derde (69 procent) maakt zich zorgen dat de groei van de organisatie zwakheden zal blootleggen in hun traditionele it-operaties en -infrastructuur. Als bedrijven niet beschikken over de juiste tools en infrastructuur, werkt groei remmend in plaats van stimulerend op innovatie, denken de respondenten.

De cio loopt in veel organisaties het risico geïsoleerd te raken. Hij vindt het vaak lastig om om te gaan met de snel stijgende verwachtingen die men heeft van it, met de bemoeienis van collega’s in andere functies en het gebrek aan aansluiting met de rest van de C-suite.

Bijna 70 procent van de cio’s twijfelt zelfs aan de effectiviteit van de eigen it-dienstverlening om de zakelijke groei te ondersteunen. Bij het managementteam (c-level) is dit ongeveer 50 procent.

Shadow it Heel wat cio’s en hun business-collega’s nemen dit gegeven serieus en proberen om deze situatie te veranderen. Zo verwacht 68 procent van de respondenten in de Benelux, dat het implementeren van een meer geavanceerde en flexibele it-infrastructuur de risico’s en complexiteit zal reduceren en hen tevens een solide platform voor toekomstige groei biedt.

De helft van de respondenten in de Benelux is al bezig met het trainen van it-professionals op het gebied van converged infrastructure, cloud computing en zakelijke skills.

Toch vindt 40 procent van de Benelux-respondenten dat de it-agenda in hun organisatie niet wordt bepaald door de it-afdeling maar door andere functies, zoals marketing (16 procent) en sales (9 procent). Deze ‘disconnectie’ wordt ook opgemerkt in de boardroom, want waar 58 procent van de cio’s overtuigd is dat hij de volledige controle heeft over it, is slecht 14 procent van cxo’s het daarmee eens.

Nieuw licht

“Dit onderzoek werpt een nieuw licht op de houding die men in bedrijven heeft over it”, vindt country manager EMC Belux Arnaud Bacros. “Om weer volledig controle te krijgen over it, zullen cio’s en hun teams moeten stoppen met het bouwen en beheren van allerlei verschillende infrastructuurcomponenten.”

“In plaats daarvan moeten ze it omvormen tot een efficiënte, zakelijke motor die snel kan schalen in reactie op de veranderende, zakelijke behoeftes. Dit vereist een modern datacenter waarin flexibele ontwikkeling en snelle time-to-market gerealiseerd kunnen worden. Dat lost direct een aantal van de belangrijkste it-uitdagingen op die naar voren komen in dit onderzoek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content