EMCS nog niet draaiende vóór 22 februari

De noodprocedure voor het elektronisch systeem EMCS (Excise Movement Control System) …

De noodprocedure voor het elektronisch systeem EMCS (Excise Movement Control System) is verlengd tot 22 februari. Aanvankelijk liep ze tot 31 januari. Het systeem volgt het transport tussen lidstaten van de Europese Unie op van goederen die onderworpen zijn aan accijnzen, onder meer tabak en alcohol.

Het EMCS vervangt de papieren aangifte en moest op 1 januari 2011 verplicht worden ingevoerd in alle EU-lidstaten. Op 1 april vorig jaar was het al op vrijwillige basis beschikbaar. Volgens de federale overheidsdienst Financiën verliep de testperiode tijdens de eerste helft van december 2010 “bevredigend” maar werden vanaf 4 januari echter “functionele gebreken” vastgesteld.

Zo bleek een elektronische aangifte in sommige gevallen te mislukken. De Algemene administratie van de douane en accijnzen stelde daarom noodprocedures met papieren formulieren in tot en met 31 januari, in afwachting van een definitieve oplossing. FOD Financiën benadrukt dat EMCS, ondanks de huidige verlenging van die noodprocedures, intussen wel steeds operationeel blijft.

Zo werden tussen 1 januari tot en met 20 januari reeds 10.274 uitgaande en 10.623 inkomende elektronische transportbewegingen geregistreerd. De bewegingen die met de noodprocedure zijn afgehandeld, worden achteraf in EMCS ingebracht. “In samenwerking met een privé-contractant hebben de ict-diensten van de administratie een stappenplan opgesteld om de problemen snel en structureel op te lossen”, luidde het bij Financiën.

In drie andere lidstaten was er ook al sprake van technische problemen. Het gaat om Denemarken, Nederland en Italië. Met het elektronische systeem zouden de lidstaten volgens de Europese Commissie beter fiscale fraude kunnen opsporen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content