Enkelband monitort alcoholgedrag van Londense criminelen

© BBC
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

In Londen worden mensen die criminele feiten gepleegd hebben onder invloed van alcohol uitgerust met een enkelband die elk halfuur hun alcoholgedrag bijhoudt.

‘Crimineel gedrag, gepleegd door mensen onder invloed van alcohol, is een echte gesel voor de Londense straten, vooral ’s nachts’, zegt burgemeester Boris Johnson.

Om hier komaf mee te proberen maken, gaat de stad mensen die herhaaldelijk aan alcohol gerelateerde misdrijven plegen een enkelband laten dragen, die het alcoholgedrag monitort. Dat meldt de BBC.

De enkelband gaat middels een ‘sobriety tag’ elk halfuur na of er alcohol in het bloed zit. De tag slaat alarm als er sporen van alcohol gedetecteerd worden.

Tot 150 aangeklaagden zullen gedurende vier maanden 24 uur per dag zo’n enkelband moeten dragen. Het gaat om een proefproject van één jaar, dat uitgevoerd wordt in vier delen van Londen.

Er werd eerder al met ‘alcohol tagging’ geëxperimenteerd in het Verenigd Koninkrijk, maar deze keer wordt het – voor het eerst – door het gerecht gebruikt. Ook in de VS werden al zulke proeven gedaan, die positieve resultaten opleverden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content