Enkelbanden krijgen gps en stemherkenning

Bedoeling is dat veroordeelden met ‘lichtere straffen’ kunnen blijven functioneren in de maatschappij en op gezette tijden gebeld worden door een computer met de vraag een bepaalde zin uit te spreken. Via gps kan men achterhalen waar de veroordeelde zich bevindt.

Er waren nog nooit zoveel gedetineerden met een enkelband. Sinds 20 mei wordt het record dagelijks gebroken. Momenteel staan er 1.058 mensen onder elektronisch toezicht.

Volgens de krant De Morgen heeft het succes te maken met het gloednieuwe systeem dat de jongste twee maanden geïnstalleerd werd en moet toelaten om op korte termijn elektronisch toezicht te organiseren via stemherkenning of met gps.

Het nieuwe systeem is vlugger, goedkoper en maakt een veel bredere toepassing van de enkelband mogelijk. Dat heeft zo zijn gevolgen: tot 20 mei schommelde het aantal gedetineerden met enkelband rond de 900, in tien dagen tijd is dat gestegen van 1.032 naar 1.058. Het einddoel, 1.500 gedetineerden onder elektronisch toezicht, komt volgens Justitie dan ook in zicht.

De hogere versnelling is te danken aan een nieuwe leverancier – de firma Elmo-Tech Ltd. sleepte de overheidsopdracht in de wacht – en bijkomend personeel.

“Op dit moment is het elektronisch toezicht zo ingericht dat de gedetineerde op bepaalde tijdstippen binnen een bepaalde perimeter van de ‘bewakingsbox’ moet blijven”, legt minister van Justitie Stefaan De Clerck uit in de krant. “Met het nieuwe systeem kunnen we in de toekomst ook werken met stemherkenning of gps-toepassingen.”

De bedoeling is dat veroordeelden met ‘lichtere straffen’ gewoon kunnen blijven functioneren in de maatschappij en op gezette tijden gebeld worden door een computer met de vraag een bepaalde zin uit te spreken. Via gps kan men achterhalen waar de veroordeelde zich bevindt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content