Aantrekkelijk geprijsde desktop-pc bij Aldi

Medion Akoya MD 8875 © Medion

Vanaf woensdag 2 december 2015 legt Aldi een nieuwe Medion desktop-computer in de rekken. De Medion Akoya MD 8875 heeft een prijskaartje van 599 euro. Wat mag je verwachten?

Zoals steeds bij Medion desktop-pc’s is er uiterlijk geen enkel verschil tussen de verschillende modellen. Toch is er een verrassing: de zwarte kast in hoogglans lak met bovenaan het docking station voor Medion externe harde schijven van het type HDDrive2Go is verdwenen. De nieuwe kast is mat zwart met een ruw oppervlak. De startknop zit niet vooraan, maar bovenaan, wat in bepaalde opstellingen misschien een probleem kan zijn. De kast meet 190 x 360 x 400 mm, en is daarmee 15 mm korter, 15 mm minder hoog maar wel 10 mm breder dan zijn voorganger.

Heb je nog een HDDrive2Go in je bezit, dan zal je die voortaan met de (bij aankoop meegeleverde) externe voeding en een USB-kabeltje moeten gebruiken. De cd/dvd-brander zit ook niet langer verborgen achter een luikje maar is rechtstreeks toegankelijk. Verder vind je vooraan nog twee usb 3.0-aansluitingen, een multi-kaartlezer en aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon.

Wél verborgen achter een luikje zit een ander nieuwigheidje: een “hot swap-station voor verwisselbare harde schijven”. Je opent het luikje, schuift een slede uit het toestel, legt er een 2,5″ of een 3,5″ SATA harde schijf in, steekt de slede terug in de computer en klaar is kees – je hebt een extra harde schijf toegevoegd aan je systeem. Je hoeft de computer niet eens uit te schakelen.

Grafisch

De Medion MD 8875 is uitgerust met een Nvidia GeForce GTX 750 Ti grafische kaart. Dit is nu niet direct een nieuwe kaart (februari 2014). Toen ze pas op de markt kwam, was het één van het betere die er te krijgen was. Bovendien is de kaart erg energie-zuinig, wat ze destijds erg gewild maakte om een pc met een ‘gewone’ videokaart te upgraden.

Maar computerspelletjes evolueren en het grafisch geweld van de videokaarten evolueert mee, wat maakt dat je er de allernieuwste games in de hoogste settings niet meer mee kunt spelen. Toch blijft de GeForce GTX 750 Ti een prachtige grafische kaart. De 2.048 MB GDDR5 als grafisch geheugen is mooi meegenomen. Wil je later toch upgraden naar een sterkere grafische kaart, hou dan wel rekening met de powerunit. Het is een ECS van 350 watt, heel wat grafische kaarten eisen méér.

De Medion MD 8875 pc heeft twee drives: enerzijds een gewone harde schijf van 2 TB, anderzijds een ssd van 128 GB. Die laatste is een Samsung MZ-NLF1280, een ssd van het steekkaart model (ze zit dus gewoon in een speciale sleuf op het moederbord).

Deze opstelling laat je toe data met groot volume (foto’s, films, muziek,…) op de gewone harde schijf te zetten, maar de programma’s en de apps zelf op de ssd, waardoor ze bliksemsnel laden en werken. Ook het besturingssysteem zelf staat op de ssd waardoor deze pc in minder dan 20 seconden opstart.

Verdere uitrusting

In deze desktop zit een Intel Core i5-6400 processor. Die is splinternieuw en van Intels Skylake generatie. Het is een echte quad core, hij kan dan ook vier taken tegelijkertijd aan zonder technische snufjes zoals Hyper-Threading. De kernen werken standaard aan 2,7 GHz, maar Intels Turbo Boost Technology kan die snelheid tijdelijk opdrijven tot 3,3 GHz.

Deze processor maakt gebruik van een werkgeheugen van 8 GB DDR3, overigens in één enkel latje zodat je gemakkelijk kunt uitbreiden.

Waar de vorige Akoya desktops welgeteld één usb 3.0-aansluiting vooraan hadden en achteraan uitsluitend usb 2.0-poorten, heeft deze nieuwe desktop 2 x usb 3.0 vooraan én 2 x usb 3.0 achteraan. Voor de minder veeleisende accessoires (muis, klavier…) vind je achteraan ook nog 2 x usb 2.0-aansluitingen.

Op het internet geraak je met kabel (Gigabit LAN-netwerkcontroller 10/100/1000 Mbit/s) of draadloos (LAN IEEE 802.11n-standaard technologie met geïntegreerde Bluetooth). De reclame stelt de 802.11n standaard voor als supersnel, maar intussen is er al het snellere 802.11ac te vinden, maar goed, dan moet je router dat natuurlijk ook al ondersteunen.

Software

Inzake meegeleverde software brengt Aldi niets nieuws onder de zon. Het besturingssysteem is uiteraard Microsoft Windows 10. Verder krijg je de Home Cinema Suite van CyberLink met Power2Go, PowerDirector, PowerDVD en PhotoDirector.

Nog steeds staan er twee testversies van dertig dagen op je pc: Microsoft Office 365 en McAfee LiveSafe. Wil je ze na die dertig dagen toch nog behouden dan dien je ervoor te betalen – jaar na jaar, want het zijn in feite abonnementen. Tot slot nog een heel aantal vooraf geïnstalleerde apps, de ene al wat nuttiger dan de andere.

Wat ons betreft is de Medion Akoya MD 8875 (P5320E) voor 599 euro een echt koopje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content