Back-uppen en herstellen zonder complicaties

Acronis True Image Echo back-upt harde schijfpartities in beelden met dynamische bijwerking van individuele bestanden voor alle systemen in uw netwerk en wel centraal beheerd.

Acronis True Image Echo back-upt harde schijfpartities in beelden met dynamische bijwerking van individuele bestanden voor alle systemen in uw netwerk en wel centraal beheerd.

Acronis True Image kennen we natuurlijk al langer. Acronis is een Amerikaanse softwareproducent die al jaren bekend staat als een maker van goede en betaalbare utility’s voor Windows pc’s. True Image Echo is het nieuwste product. De achterliggende gedachte bij dit product is dat u eender wat moet kunnen back-uppen en zonder complicaties herstellen, of het nu werkstations of servers zijn en of dat nu op fysieke of virtuele systemen draait. Bovendien kunt u bij Echo een optionele licentie Universal Restore krijgen, die u in staat stelt back-ups te herstellen op verschillende hardware dan degene waarop de beeldkopie gemaakt werd. Op deze manier kunt u een image van computer A herstellen op computer B, maar ook van en naar een virtuele omgeving toe. Acronis ondersteunt VMWare, Microsoft Virtual PC en Virtual Server, XenSource, SWSoft en Parallels. Acronis images kunnen desgewenst meteen geconverteerd worden naar VHD (Microsoft) of VMDK (VMWare) voor een onmiddellijke virtualisatie: u hoeft dus op deze manier geen expliciet herstel te doen naar een virtuele machine toe. Overigens is de licentie Universal Restore alleen maar nodig voor Windows. Acronis ondersteunt ook het back-uppen en herstellen van Linux systemen en kan dat standaard naar ongelijke hardware toe omdat Linux dat van huis uit ondersteunt.

Beheer U kunt alle systemen beheren met behulp van de True Image Management Console (TIMC). Die staat u toe elke computer te contacteren waarop een Acronis True Image Agent draait en dan alle mogelijke back-up-, controle- en hersteltaken van op afstand uit te voeren. TIMC kan ook een noodcd aanmaken en vanaf deze noodcd kunt u een Agent starten, die beheer op afstand via TIMC toestaat, of een meer volledige back-up- en herstelsoftware lokaal draaien. U kunt alle taken uitvoeren vanop afstand met niet meer dan die Agent op andere computers. Als u de gebruikers op die computers zelf allerlei True Image-taken wil laten uitvoeren, moet echter de volle werksoftware geïnstalleerd worden en die bestaat voor zowel werkstations (ook Vista) als servers. Voor Linux is er maar één editie die zowel werkstations als servers doet.

Functionaliteit Acronis True Image Echo blijkt een waar manusje-van-alles. De mengeling van beeldkopieën met bestandenback-ups laat de hoogst mogelijke flexibiliteit toe. Het herstel naar willekeurige fysieke of virtuele platformen (ook 64 bit!) met de Universal Restore licentie is daarbij wat ons betreft een absolute noodzaak. Acronis ondersteunt het back-uppen van ‘live’ (in werking zijnde) systemen via Microsoft Volume Shadow Copy Service. U kunt een speciale noodcd aanmaken met Acronis SnapRestore om een systeem met een minimum aan downtime vanaf nu hersteld te krijgen. Omdat dynamische back-ups mogelijk zijn, spreekt het vanzelf dat Acronis zowel differentiële als incrementele back-ups ondersteunt. En functionaliteit die we dezer dagen zowat vanzelfsprekend vinden zit er uiteraard ook: automatische back-upverificatie, bestanden uitsluiten, scripting, prioriteit van de back-up- en hersteltaken (om systemen waarop nog gewerkt wordt zo weinig mogelijk te belasten). Als back-upbestemming kan zowat alles dienen waar u vanuit Windows of Linux aankan, ook netwerk- en internetbestemmingen.

Conclusie We zijn niet snel onder de indruk van beeldkopiesoftware, maar Acronis True Image Echo verdient wel een pluim: het is met voorsprong het beste programma van zijn soort dat we tot dusver tegengekomen zijn. Zéér warm aanbevolen!

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content