Beeldscherm schakelt automatisch naar energiezuinige stand

Alle beetjes helpen als het erop aankomt computers en randapparatuur energie te laten besparen. Philips lanceert een reeks Brilliance lcd-monitoren met energiebesparende PowerSensor. We testten de Philips Brilliance 225P1 monitor.

Alle beetjes helpen als het erop aankomt computers en randapparatuur energie te laten besparen. Philips lanceert een reeks Brilliance lcd-monitoren met energiebesparende PowerSensor. We testten de Philips Brilliance 225P1 monitor.

De Brilliance monitor is op het eerste zicht een doordeweeks 22-inch (55,8-cm) breedbeeldscherm met een ingebouwde resolutie van 1680 x 1050 pixels (WSXGA+) en een responstijd van 5 ms. Je kan het beeldscherm ook 90 graden draaien op zijn stevige voet. Documenten kan je zo staand of liggend bekijken. De staande houding kan handig zijn als je veel aan desktoppublishing of tekstverwerking doet. De Brilliance 225P1 monitor heeft ingebouwde stereoluidsprekers, een hoofdtelefoonaansluiting en een ingebouwde usb-hub.

PowerSensor Op de voorkant zitten in de smalle schermrand twee infrarode sensoren. Je kunt de sensor uitschakelen of op vier gevoeligheidsniveaus instellen. Wij stelden hem in op niveau 2. Als we dan even in onze bureaustoel achteruitleunen of opzij bewegen om bijvoorbeeld iets uit een lade te nemen, detecteert de sensor dit en schakelt hij de monitor op het lagere energieverbruik. Dit gebeurt direct en zonder enige hapering. Het gebeurt uiteraard ook als we onze werkplek helemaal verlaten. Het beeld blijft wel zichtbaar, maar is iets minder helder. De achtergrondverlichting wordt dus niet helemaal uitgeschakeld zoals dat wel gebeurt wanneer de pc in slaapstand gaat. Telkens wanneer je dus even niet voor de monitor zit, verbruikt die een pak minder energie, zonder dat je daar enige last van hebt tijdens je werk.

Energiebesparing Bij een voor onze werkplek ideale instelling (helderheid op 70 en contrast op 50) verbruikt deze monitor gemiddeld al een behoorlijk lage 22 Watt. Als de PowerSensor detecteert dat er niemand voor het scherm zit, daalt het energieverbruik tot 14,8 Watt. Met de helderheid op het maximum verbruikt de monitor 25 Watt. De besparing met ingeschakelde PowerSensor loopt dan op tot meer dan 10 Watt. Na een korte wachttijd valt het beeld volledig uit en dan bedraagt het verbruik nog slechts een halve Watt. Als je opnieuw voor het scherm gaat zitten, krijg je erg snel opnieuw beeld (minder dan een halve seconde).

Conclusie De Philips Brilliance 225P1 monitor kost met zijn adviesprijs van 249 euro niet meer dan een standaardscherm van een A-merk. De beeldkwaliteit is uitstekend en de energiebesparing is een milieuvriendelijk extraatje. Wat ons betreft is dit beeldscherm een aanrader, of je nu een groene jongen of meisje bent of niet. Je zult het namelijk ook in je portemonnee voelen als je vaak voor je computer zit.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content