Betaalbare NAS met verrassend veel functionaliteit

De QNAP TS-509 is een NAS in een compact torenmodel die meer te bieden heeft dan gewone basisfunctionaliteit.

De QNAP TS-509 is een NAS in een compact torenmodel die meer te bieden heeft dan gewone basisfunctionaliteit.

De QNAP NAS heeft vijf schijfbaaien voor SATA-schijven. Afhankelijk van hoeveel harde schijven je plaatst, kun je kiezen voor toegang met losse schijven, RAID-0, RAID-1, RAID-5, RAID-5 met ‘spare’ (reserveschijf) en zelfs RAID-6. RAID-6 is wellicht wat minder bekend. Het is vergelijkbaar met RAID-5, alleen mogen er bij RAID-6 twee schijven uitvallen in plaats van één voordat je data verliest.

Matrix De QNAP TS-509 biedt dubbele Gigabit Ethernet-aansluitingen die naar wens lastendelend (‘load balancing’) of in uitvalovernamestand (‘fail-over’) kunnen draaien. We vinden ook nog een eSATA-poort en vier USB 2.0-aansluitingen achteraan plus één vooraan waarmee we nog extra schijven en printers kunnen aansluiten. Je kunt de USB-schijven gebruiken om er back-ups van de hoofdschijven mee te maken. De USB-printers kunnen gedeeld worden als netwerkprinters. QNAP voorzag een uitbreiding van de RAID-matrix, dus je mag er schijven bijhangen of een RAID-matrix migreren van RAID-5 naar RAID-6 of omgekeerd. Ook positief: het herconfigureren en synchroniseren van een RAID-matrix kan in de achtergrond, dus terwijl het systeem benaderbaar blijft.

Functies en prestaties De QNAP TS-509 Pro is inzetbaar als fileserver, multimediaserver, webserver, printserver of als BitTorrent-downloadstation. Voor de webserverfunctie ondersteunt de NAS zowel MySQL of SQLite als PHP. PHPMyAdmin en Joomla zitten ook aan boord. Als je dus een blog of forum wil opzetten, dan kan dat vrij vlug op deze NAS. Alle gedeelde volumes zijn ook bereikbaar via de webinterface van het toestel en de mediaserver ondersteunt uPnP. Wij hebben de prestaties van de fileserver gemeten met vijf harde schijven van 1TB elk in RAID-5 (beschikbaar volume bijna 3,7 TB) en met de netwerkaansluitingen in lastendeling. We maten als hoogste werksnelheid tijdens de test 225,56 Mbit/s bij 53 clients en daarna daalden de prestaties.

Conclusie De QNap TS-509 Pro is een prima NAS. Hij is relatief goedkoop, presteert uitstekend en biedt veel functionaliteit.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content