Bewaakprogramma voor servers en netwerken

Een goed bewakingssysteem voor apparatuur die verantwoordelijk is voor bedrijfskritieke taken is van cruciaal belang. Netcrunch van de Poolse firma Adrem is een erg uitgebreid bewaakprogramma voor KMO-netwerken.

Een goed bewakingssysteem voor apparatuur die verantwoordelijk is voor bedrijfskritieke taken is van cruciaal belang. Netcrunch van de Poolse firma Adrem is een erg uitgebreid bewaakprogramma voor KMO-netwerken.

NetCrunch draait als een gewoon programma op een Windows pc of server, niet als een netwerkdienst. Daardoor kun je zelf makkelijk kiezen wanneer het wel of niet draait. Onder Windows XP en Vista gelden wel bepaalde beperkingen in verband met zogenaamde halfopen verbindingen (SYN) die door Microsoft aangebracht zijn om malware en vandalen het leven wat moeilijker te maken. Die beperkingen zijn afwezig in de Windows servers omdat die immers een volledige netwerkfunctionaliteit moeten kunnen bieden.

Op afstand Ook al kun je NetCrunch op een Windows desktop installeren, dan verdient het toch de voorkeur om dat op een server te doen en de software dan op afstand te beheren. Dat laatste is trouwens een bijzonder sterke troef van dit product: je kunt er op afstand aan met behulp van een speciale NetCrunch-client. Er is ook een webinterface die je gewoon met je webbrowser kunt oproepen. In beide gevallen moet je natuurlijk van op afstand aan de machine kunnen waarop NetCrunch draait of je moet dat mogelijk maken via firewallinstellingen. NetCrunch zelf biedt een automatische ontdekking van alle systemen in je netwerk. Het categoriseert die dan zelf volgens hun type. Je kunt zelf allerlei types bij definiëren. Zo pas je de resultaten van de zelfontdekking aan.

Grafisch Eenmaal alle systemen ontdekt, stelt NetCrunch er een infrastructuurkaart van samen. Hierbij kun je uit logische, fysieke en routingkaarten kiezen. Naast de doorsnee opsomming van ontdekte systemen met hun eigenschappen, kan NetCrunch een grafisch aantrekkelijke voorstelling laten zien van je netwerk met de belangrijkste systemen grafisch wat groter en mooier voorgesteld. Die zijn dan onderling verbonden door verbindingswegen. Windows, Linux en NetWare worden agentloos bewaakt. De bewaking van dit drietal gebeurt erg gedetailleerd op protocolbasis. NetCrunch kent deze platformen en weet wat het kan verwachten. Ook SNMP wordt ondersteund, maar dan zijn de infrastructuurkaarten minder gedetailleerd. De grafische kaart van je netwerk verandert trouwens constant (real-time). Als je de muis beweegt over een systeem, verschijnt een ballon met meer informatie. Door op een object te klikken, opent een nieuw scherm met detailinformatie. In één oogopslag zie je hoe het zit met je systemen, zowel qua beschikbaarheid als inzake prestaties.

Conclusie NetCrunch biedt erg veel functionaliteit. Wij zijn in elk geval onder de indruk. Alleen jammer dat ook Adrem kennelijk niet geleerd heeft dat niet alle Windows domeinen met dezelfde beheerder werken. Dat is oplosbaar, maar alleen per systeem. Met dit voorbehoud bevelen we dit product warm aan.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content