Breedbeeldscherm met automatische energiebesparing

Philips heeft een lcd-monitor in het Brilliance gamma met een PowerSensor die volautomatisch energie bespaart. Nuttig of een gadget? Wij onderzochten het.

Philips heeft een lcd-monitor in het Brilliance gamma met een PowerSensor die volautomatisch energie bespaart. Nuttig of een gadget? Wij onderzochten het.

De Philips Brilliance 225B1 LCD-monitor lijkt een doordeweeks 22-inch (55,8-cm) breedbeeldscherm met een ingebouwde resolutie van 1680 x 1050 pixels (WSXGA+) en een responstijd van 5 ms. Maar dankzij de ingebouwde PowerSensor bespaart deze monitor volautomatisch energie als je je even van je werkplek verwijdert.

Hoe werkt de PowerSensor? De PowerSensor gebruikt twee infrarode detectoren die op de voorkant onder het scherm in de smalle rand zitten waar zich ook de ingebouwde stereoluidsprekers bevinden. Je kunt de sensor uitschakelen of op vier gevoeligheidsniveaus instellen. Wij stelden hem in op niveau 2. Als we dan even in onze bureaustoel achteruitleunen of opzij bewegen om bijvoorbeeld iets uit een lade te nemen, detecteert de sensor dit en schakelt hij de monitor op het lagere energieverbruik.

Hoeveel energiebesparing? De energiebesparing is volgens onze metingen redelijk significant. Bij een voor onze werkplek ideale instelling (helderheid op 70 en contrast op 50) verbruikt deze monitor gemiddeld 24 Watt. Dat is op zich al een behoorlijk laag cijfer. Als de PowerSensor echter detecteert dat er niemand voor het scherm zit, dan daalt het energieverbruik volautomatisch tot 15,65 Watt. Dat is dus ruim 8 Watt bespaard. Zet je de helderheid op het maximum dan verbruikt de Brilliance 225B1 volgens onze metingen 26 Watt. De besparing met ingeschakelde PowerSensor loopt dan op tot meer dan 10 Watt.

Conclusie De Philips Brilliance 225B1 is een goede lcd-monitor met net dat beetje extra in de vorm van een PowerSensor die volautomatisch energie bespaart als je even niet voor het scherm zit. Wat ons betreft zou een dergelijke PowerSensor verplicht moeten worden op alle schermen, niet alleen die voor computergebruik maar ook op televisies. De energie- en milieubesparingen die je daar mee zonder enige inspanning haalt zijn niet te berekenen. Deze monitor kost overigens niet meer dan een gewoon exemplaar van een A-merk (vanaf 246 euro naargelang de winkel).

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content