Compacte geluidsinstallatie voor de meerwaardezoeker

Bij de keuze van een muziekinstallatie gaat het grote publiek tegenwoordig voor uiterlijk en compactheid en minder voor geluidskwaliteit. Philips probeert er wat aan te doen met zijn DVD Micro Theatre set die compactheid en design combineert met een veel betere geluidskwaliteit.

Bij de keuze van een muziekinstallatie gaat het grote publiek tegenwoordig voor uiterlijk en compactheid en minder voor geluidskwaliteit. Philips probeert er wat aan te doen met zijn DVD Micro Theatre set die compactheid en design combineert met een veel betere geluidskwaliteit.

Het DVD MicroTheatre MCD908 systeem maakt deel uit van die Philips Heritage Series. Het is een geluidsinstallatie voor de “meerwaardezoeker”. De set bestaat uit een versterker en een afspeeleenheid die via een lintkabel op elkaar aangesloten worden, en twee driewegluidsprekers. De toestellen worden met een minimum aan kabels op elkaar aangesloten. Qua afwerking hebben we weinig aan te merken. Het ziet er allemaal piekfijn uit. De versterker en speler hebben een geborsteld aluminium front en “houten” (waarschijnlijk kunststof) zijpanelen in dezelfde kleur als de luidsprekers. Die zijn in hoogglanzend diep bordeaux en zien er prachtig uit.

Buizen en ribbons De set is niet meteen goedkoop (adviesprijs is 650 euro, maar je vindt hem al voor 450 euro), maar volgens Philips krijg je wel een fraaie geluidskwaliteit. Daar moet een voorversterker met buizen en luidsprekers met ribbon-tweeters voor zorgen. Ribbon-tweeters zijn hogetonenluidsprekers die met een aluminium strookje of bandje werken in plaats van met een traditionele conus. Ze geven een mooier en zijdezachter hoog dan conventionele conustweeters, maar ze zijn ook veel duurder. De naam van dit toestel zegt het al: het is meer dan alleen een stereoketen. De set speelt ook dvd’s af en kan via SCART, HDMI, composiet- of componentvideo op een platte tv of videoprojector aangesloten worden.

Geluidskwaliteit Hoe klinkt het nu? Wel, enigszins tot onze verrassing krijgen we een heel volle, uiterst warme klank. Dat hadden we niet verwacht vanwege de eerder kleine woofers en de opgegeven basondergrens van 100 Hz. Je kunt de basweergave naar onder toe dus serieus verbeteren door een actieve subwoofer toe te voegen. De MCD908 heeft daar gelukkig ook een uitgang voor. Muziek ligt heel erg aangenaam in het gehoor, maar uiteraard horen onze geoefende oren wel wat fouten in het geluid. Zo leveren orkestcrescendo’s aardig wat vervorming op. Omdat het geluid echter nooit schril of fel wordt, blijft een en ander toch wel aangenaam klinken. Veel details blijven er daardoor echter niet over in het geluid. Als een koor zingt, is de tekst niet te verstaan. In een orkest zijn geen individuele instrumenten te onderscheiden. Als je die details in je muziek wilt, moet je heel wat meer geld uitgeven en zullen de luidsprekers flink wat groter moeten zijn.

Conclusie De Philips MCD908 geeft een verrassend aangenaam en warm klinkend geluid. Hij is niet zo goedkoop, maar produceert wel een heel wat beter geluid dan we gewend zijn van zowat alle compacte geluidsinstallaties. Films kijken gaat ook, maar hij biedt dan alleen stereogeluid, geen surround. Als je een minimum aan luidsprekers wenst die niet al te groot zijn maar toch een mooie klank leveren, dan bedient Philips je met dit toestel op je wenken.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content