Compleet pakket om te netwerken via het stroomnet

Er zijn verschillende aanbieders van HomePlug-oplossingen, maar de meest bekende is wellicht het Duitse devolo AG. We testen van deze fabrikant een startkit waarmee je snel een netwerkje kunt opzetten via het stroomnet

Er zijn verschillende aanbieders van HomePlug-oplossingen, maar de meest bekende is wellicht het Duitse devolo AG. We testen van deze fabrikant een startkit waarmee je snel een netwerkje kunt opzetten via het stroomnet.

Het Duitse devolo AG uit Aken is een gevestigde waarde in de HomePlug-markt. We weten van dit bedrijf dat het doorgaans erg geavanceerde, maar toch eenvoudig te installeren producten maakt. Het bedrijf introduceerde de benaming dLAN (Direct Local Area Network) en is de dLAN-producten blijven verbeteren sinds 2003.

Stopcontact Het principe is eenvoudig: snel en gemakkelijk een netwerkverbinding mogelijk maken op plaatsen waar geen netwerkaansluiting voor handen is. Het enige wat wel nodig is, is een stopcontact. Zolang de stopcontacten zich binnen dezelfde stroomgroep bevinden, is dit een geschikte oplossing om eenvoudig een netwerkverbinding op te zetten. Bij de eerste generaties HomePlugs was het probleem vooral dat je een stopcontact kwijt was. De nieuwe dLAN 200 AVplus HomePlugs bieden een oplossing voor dat probleem: ze hebben een ingebouwd stopcontact. Hierop kan je andere apparaten of verdeeldozen aansluiten. Bovendien zijn de HomePlugs volgens Devolo zuinig in gebruik: 30% energiebesparing in stand-by

Snelheid De Homeplugs kunnen theoretisch een snelheid van 200 Mbps halen. Tot zover de theorie, want als netto datasnelheid geeft devolo op haar website 80 tot 90 Mbps op. Maar ook hier weer: dat is geen zekerheid. Een en ander is afhankelijk van het stroomnet in je woonst. Is je stroomnet erg groot en zijn de stroomkabels zeer lang dan zul je een lagere snelheid bekomen. De enige manier om de effectieve snelheid te weten te komen, is door het uit te testen. Devolo levert eenvoudige software mee die de snelheid aangeeft. In ons geval was de effectieve upstream-snelheid 34 Mbps en de downstream-snelheid 45 Mbps. Bij ons zijn deze waardes normaal omdat tussen de locatie waar de router staat en onze test-pc heel wat meters stroomkabels liggen. Het is echter nog voldoende voor hdtv-toepassingen. Devolo geeft aan op haar website dat voor 1080i, mpeg2 12 tot 15 Mbps volstaat.

Conclusie Om eenvoudig een netwerkverbinding op te zetten via het stroomnet is deze dLAN 200 AVplus Starter Kit perfect geschikt. De eenvoudige installatie, handige software en uitgebreide handleiding op de cd-rom moet het zelfs voor leken mogelijk maken om een verbinding te maken tussen twee locaties in huis.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content