De nieuwigheden in MS Office 2010 (2)

In een eerste deel behandelden we enkele algemene nieuwigheden in Office 2010. In dit tweede deel gaan we nog wat verder in op enkele zaken die je in alle toepassingen zal terugvinden.

In een eerste deel behandelden we enkele algemene nieuwigheden in Office 2010. In dit tweede deel gaan we nog wat verder in op enkele zaken die je in alle toepassingen zal terugvinden.

Bijna even opvallend als het lint was de Office knop, de opvallende, grote ronde knop helemaal links boven op je scherm. Om een document te openen, op te slaan of af te drukken, alsook voor het wijzigen van allerlei instellingen moest je daar op klikken. Er opende zich dan een venster waarin je de gewenste optie kon kiezen. Die knop is nu weer verdwenen. In de plaats ervan staat nog wel een klein pictogrammetje van de betrokken toepassing, maar veel functionaliteit moet je daar niet meer achter zoeken.

File Die zit allemaal achter een nieuwe tab op het lint, met de naam File. Tenminste, het ziet er wel uit als een tab, maar het is in feite een pseudo-tab. Normale tabs openen immers nieuwe groepen op het lint, maar de File-tab opent een schermvullend blad met alle opties die vroeger onder de Office knop zaten. De eerste keren is het wel een beetje schrikken, want je wilt een document afdrukken en plots is alles weg! Dit scherm heeft Microsoft de Backstage View gedoopt. We zijn benieuwd hoe ze dat in de Nederlandstalige versie gaan noemen.

Print Preview Naar onze mening is het een geslaagde ingreep, gewoon omdat het veel overzichtelijker is. Ook veel rustiger, want waar het voordien nogal een springen was van het ene venstertje naar het andere gebeurt nu alles op datzelfde blad. Bij het afdrukken krijg je bijvoorbeeld automatisch een Print Preview, dat zal heel wat ongelukjes voorkomen. Maar bij de knop Options opent zich toch nog het zwevende venstertje met meerdere pagina’s vol aanvinkvakjes, net als in de vorige versie. Hadden ze misschien niet genoeg tijd in Redmond om het helemaal af te maken?

Copy and Paste Een nieuwigheidje dat je ook in alle toepassingen van Office 2010 gaat terugvinden is de nieuwe manier van plakken. Copy and Paste, weet je wel? Er is nu namelijk ook een Paste Preview voorzien. Op het eerste zicht lijkt het misschien maar een prul, maar je moet je eens afvragen hoe vaak een Paste van de eerste keer correct was en geen verdere aanpassing meer vergde. Onder de Paste knop zitten nu enkele pictogrammetjes: Keep Source Formatting, Merge Formatting en Keep Text Only. Door je muis over deze pictogrammetjes te laten zweven krijg je in je tekst of op je blad al op voorhand te zien wat dat als resultaat zal geven.

Delen In tandem met SharePoint Server is het voortaan mogelijk – althans toch in Word en Excel – om met meerdere mensen tegelijk aan hetzelfde document te werken. Gedaan dus met het doorsturen van een document als attachment aan een e-mail, en dan maar wachten tot je correspondent het terugstuurt vooraleer je verder kunt werken. Deze mogelijkheid zal wellicht eerder bedrijven interesseren.

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content