De nieuwigheden in MS Office 2010 (5)

In onze serie previews van Microsoft Office 2010 bekijken we in dit vijfde deel wat er nieuw is in PowerPoint.

In onze serie previews van Microsoft Office 2010 bekijken we in dit vijfde deel wat er nieuw is in PowerPoint.

Op het werk, op seminaries, tijdens conferenties en vergaderingen allerhande – PowerPoint is zowat alomtegenwoordig. Gebruik je momenteel PowerPoint 2007, dan ben je intussen al wel gewend aan het lint bovenaan het scherm. Uit deel 1 van deze preview-reeks heb je misschien onthouden dat dat lint nu volledig aanpasbaar is, maar dat valt uiteraard niet zo direct op. In deel 2 belichtten we reeds de BackStage View, het schermvullende blad met alle opties bij het openen, sluiten en afdrukken van presentaties. Vroeger zaten die opties op een veelvoud van venstertjes die je opende met de grote ronde office-knop linksboven in de hoek van het scherm.

Formaat Nu staan ze mooi geordend op een blad dat je opent met de File-tab op het lint. Zeker voor het afdrukken is dat een hele verbetering. Je ziet nu tenminste in de automatische Print Preview dat je wel degelijk de juiste dia’s als handouts in de juiste grootte en op de correcte plaats van het papier gaat afdrukken, terwijl de optie om de dia’s te nummeren binnen handbereik ligt. Kies je daarentegen voor de knop Save As, dan krijg je toch weer een pop-up venster met een ellendig lange keuzelijst voorgeschoteld. Naar onze mening heeft Microsoft hier een kans laten liggen om ook dat allemaal wat overzichtelijker te maken. Vooral PowerPoint voorstellingen worden vaak in afwijkend formaat opgeslagen, zoals Slideshow (.PPSX), template (.POTX), als PDF- of XPS-document.

Editor Eén van die vernieuwingen sinds 2007 is SmartArt. PowerPoint is immers een uitgelezen platform voor het gebruik van diagrammen, flowcharts, organigrammen en andere grafische hoogstandjes. In versie 2010 werd de keuze nog verder uitgebreid tot net geen 200, die dan allemaal nog eens stuk voor stuk aan te passen zijn aan de individuele noden. In een PowerPoint voorstelling kan je voortaan je foto’s bewerken met een vernieuwde foto-editor. Spectaculairder is evenwel dat er nu ook een film-editor in PowerPoint zit. Je importeert een filmpje in een dia, je knipt er de ongewenste scènes uit en het overblijvende deel kan je dan nog eens comprimeren zodat je niet met een loodzware presentatie hoeft rond te zeulen. En dat alles zonder beroep te moeten doen op de externe film-editor, handig!

Broadcast Waarschijnlijk ken je de Format Painter wel uit vorige versies van office, een borsteltje waarmee je tekstopmaak kunt kopiëren. Analoog hiermee heeft PowerPoint 2010 nu ook een Animation Painter. Zoals de naam het al laat vermoeden kopiëer je met deze borstel animaties van de ene dia op de andere, een garantie van een consequent verloop van je presentatie. Een verrassende nieuwigheid is de PowerPoint Broadcast Service. Hiervoor heb je wel een internetverbinding nodig. Eerst klik je op de knop Broadcast Slide Show die zich ook op de BackStage View bevindt. Per kerende post krijg je een internetadres (URL) te zien, kant-en-klaar in een e-mail. Die e-mail kan jij dan weer doorsturen naar één of meerdere personen. Openen die deze URL, dan zien zij in hun browser in Real Time jouw PowerPoint voorstelling. Hierbij dient er absoluut niets op hun computer geïnstalleerd te worden.

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content