De nieuwigheden in MS Office 2010

Het is nog wachten tot midden 2010 op de nieuwe versie van Microsoft Office, maar we belichten in een paar artikels al kort wat je aan nieuwigheden kan verwachten. In dit eerste deel behandelen we enkele algemeenheden.

Het is nog wachten tot midden 2010 op de nieuwe versie van Microsoft Office, maar we belichten in een paar artikels al kort wat je aan nieuwigheden kan verwachten. In dit eerste deel behandelen we enkele algemeenheden.

Met Office 2010 zijn we intussen al bij versie 14 aanbeland. We gaan je een geheimpje verklappen: eigenlijk is dit versie 13, maar Amerikanen zijn nogal bijgelovig en dus werd het cijfer 13 gewoon overgeslagen. Zowel het logo van Office 2010 als de pictogrammen van de verschillende toepassingen zijn gewijzigd. Het zou allemaal moderner en frisser moeten ogen, maar dat is een kwestie van smaak.

Ribbon Spectaculaire, in het oog springende vernieuwingen hoef je niet te verwachten. Dat was wel anders in Office 2007 met zijn nieuwe “Open XML” bestandtypes ( .docx, .xlsx, .pptx enzovoort) en waar je voor het eerst kon kennismaken met het lint (het Ribbon) in de plaats van de oude, vertrouwde menubalk. Het gebruik van dat lint is in de nieuwe versie wel consequent toegepast, ook in Outlook. Dat lint neemt wel veel meer plaats in op je scherm, en dus plaatste Microsoft een minimize-knop rechtsboven op het lint. Bovendien is het lint nu volledig aanpasbaar. Commando’s verplaatsen, toevoegen, wissen en zelfs het aanmaken van je eigen persoonlijke tab behoort voortaan tot de mogelijkheden.

64 bit versie En toch zal Office 2010 waarschijnlijk de geschiedenis ingaan als een mijlpaal. Het is immers de eerste keer dat Office ook in een 64 bit versie op de markt komt. Ga jij er iets van merken? Hoogstwaarschijnlijk niet. Tenzij je beroepshalve met uitzonderlijk rekenintensieve Excelbladen werkt of regelmatig gigabyte-grote databanken doorploegt. Je hoeft ook niet bang te zijn dat men je in de winkel de verkeerde versie aansmeert. Ze staan namelijk beide op dezelfde schijf, en het is pas tijdens de installatie dat je gevraagd wordt te kiezen tussen de 32 bit of de 64 bit versie.

Works Tot slot nog een opmerking. Waarschijnlijk was bij je nieuwste pc, MS Works al voorgeïnstalleerd. Misschien stond er zelfs een proefversie van Offce op, zo eentje die na 60 dagen onbruikbaar wordt, tenzij je je een licentie aanschaft. Welnu, Works gaat verdwijnen. In de plaats daarvan zal op nieuwe pc’s Office 2010 Starter Edition staan. Deze omvat alleen Word en Excel. Het is weliswaar geen proefversie – je kunt er levenslang mee verderwerken -, maar het is ook geen volwaardige versie van Word en Excel. In het Engels noemen ze het “stripped versions”, je zult dus een deel van de functionaliteit moeten missen. Niet de echt essentiële functies, wel bijvoorbeeld het maken van inhoudstabellen, het ontbreken van SmartArt en dergelijke. Maar ook hier is het de bedoeling om zo snel mogelijk een licentie te kopen en te upgraden naar het “echte” product.

René Paulus Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content