De opmars van de netbook

Volgens marktonderzoeker Gartner werden er vorig jaar ruim tien miljoen ultramobile pc’s, ook wel netbooks of mini-pc’s genoemd, verkocht, tegenover zo goed als geen het jaar voordien. Maar is een netbook echt een must-have? We bekeken zes producten.

Volgens marktonderzoeker Gartner werden er vorig jaar ruim tien miljoen ultramobile pc’s, ook wel netbooks of mini-pc’s genoemd, verkocht, tegenover zo goed als geen het jaar voordien. Maar is een netbook echt een must-have? We bekeken zes producten.

Op onze testbank stonden ultramobiele pc’s (umpc) of netbooks van Acer, Asus, Fujitsu Siemens, Hercules, HP en Medion (MSI). Een ultramobiele pc (umpc) of netbook is een goedkope, kleine en lichte laptop bedoeld als tweede of derde pc, als surfstation of als elektronisch notitieboekje. Ze kosten heel wat minder dan een volwaardige notebook, maar je moet ook enkele compromissen sluiten. Drie compromissen springen in het oog: kleine schermen en toetsenborden, relatief trage hardware en het ontbreken van een cd- of dvd-drive. Dit laatste bemoeilijkt de installatie van nieuwe software. Gelukkig kun je nieuwe software ook installeren door een netwerkverbinding te maken met een pc of volwaardige notebook en dan diens optische schijf te gebruiken. Een andere mogelijkheid is om een externe optische schijf te kopen en die via USB aan te sluiten op de mini-pc.

Prestaties Windows XP draait behoorlijk op een typische netbook met 1 GB geheugen. Windows Vista is eigenlijk te zwaar, zelfs als het werkgeheugen stijgt tot 2 GB. Linux werkt er vlotter op, maar gebruikers houden er niet van. Nochtans draait een aangepaste Linux zoals Mandriva eStation of de netbook-editie van Ubuntu al vlot op een netbook met maar 512 MB geheugen. Doorgaans gaat de accu ook langer mee op een netbook die Linux draait. Netbooks leveren prestaties die vijf jaar geleden “normaal” waren, maar die nu toch wel aan de onderkant zitten van wat nog haalbaar is. Surfen, e-mailen en kantoordocumenten bewerken levert geen problemen op. Ook chatten via de vaak in de schermrand ingebouwde webcam is mogelijk. Om te gamen of om foto’s en video’s te bewerken zijn deze mini-pc’s echter niet geschikt.

Autonomie Een ander compromis dat je moet sluiten is de relatief beperkte autonomie van deze umpc’s. Meer dan drie uur houden ze het doorgaans niet uit op een volle accu en soms is dat nog minder. Je kunt wel meer uit de accu persen door de achtergrondverlichting van het scherm zo laag mogelijk te zetten. Als de netbook Bluetooth aan boord heeft, kun je de autonomie vergroten door dat uit te schakelen. Heb je geen internet nodig, dan schakel je ook best WiFi uit. Op die manier gaat de autonomie er gemakkelijk met dertig tot veertig procent op vooruit.

Conclusie Netbooks zijn geen vervanging voor een pc of een volwaardige notebook. Je moet teveel compromissen sluiten en de ergonomie laat niet toe langer dan enkele uren achtereen op deze kleine computertjes te werken. Ben je toch geïnteresseerd in een netbook dan geven we van alle geteste versies de voorkeur aan de Asus Eee PC 1000H. Vind je die nog te zwaar, dan komt ook de Medion akoya mini in aanmerking of de daarmee vergelijkbare MSI Wind. Wil je perse een ExpressCard-sleuf ga voor de Fujitsu-Siemens Amilo mini. Schrikt Linux je niet af dan is de Hercules eCafé EC-900 ook een goede keuze.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content