De virtuele werkplek van Microsoft

Microsoft wil ook graag zijn graantje meepikken in het marktsegment van webgebaseerde applicaties. Office Live Workspace is al een tijdje toegankelijk voor Belgische gebruikers. Wat kun je ermee doen?

Microsoft wil ook graag zijn graantje meepikken in het marktsegment van webgebaseerde applicaties. Office Live Workspace is al een tijdje toegankelijk voor Belgische gebruikers. Wat kun je ermee doen?

Met Microsoft Office Live Workspace kun je meer dan duizend Microsoft Office-documenten op een centrale plaats opslaan. Dit maakt een einde aan de talloze e-mails die je moet versturen of de flashdrives die je overal mee naartoe moet nemen. Bovendien is het beveiligd met een wachtwoord en is het gratis. Naast delen kun je ook online samenwerken rond Office-documenten.

Documenten delen Je kan documenten of de volledige ‘workspace’ (online werkplek) in enkele simpele stappen delen met anderen. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is het e-mailadres van de anderen. Je kan zelfs je scherm delen en samenwerken aan hetzelfde document in real time door gebruik te maken van Microsofts SharedView. Je kan permissies toekennen op documenten zodat je kan bepalen wie wat mag zien, bewerken of er commentaar op kan geven. Ook notities maken in de workspace, een centrale contactenlijst onderhouden, een centrale agenda publiceren behoort tot de mogelijkheden.

Doelgroep De Office Live Workspace is zowel bedoeld voor persoonlijk als voor professioneel gebruik. Bovendien kunnen ook clubs, scholen etc. er hun voordeel mee doen. Je kan immers overal en altijd je documenten raadplegen en wijzigen, je kan documenten delen met anderen, ook met hen die geen toegang hebben tot het lokale netwerk van de organisatie of het bedrijf. Bovendien kan het een handig hulpmiddel zijn om een vergadering voor te bereiden. Ook scholieren en studenten kunnen hun voordeel doen met Office Live Workspace. Het is heel handig om groepswerken mee te maken, een tijdschema op te stellen en ga zo maar door. Je hoeft bovendien minder heen en weer te e-mailen om alles te regelen. Natuurlijk is het niet alleen handig voor je werk of studie, maar ook voor gebruik in je privéleven. Denk aan het voorbereiden van een feestje, budgetten opstellen, een reis voorbereiden,… Vanaf nu kan het allemaal online.

Office Live Small Business Office Live Small Business heeft dezelfde mogelijkheden als Office Live Workspace plus enkele extra’s die voor bedrijven interessant kunnen zijn. Denk aan een professionele website, een domeinnaam, bedrijfse-mail en online tools voor het beheer van projecten en klanten. Die versie is echter voorlopig nog niet bij ons verkrijgbaar. Microsoft denkt dat dit pas het geval zal zijn in 2009.

Conclusie Microsoft Office Live Workspace is redelijk gebruiksvriendelijk is en heeft veel potentieel. Je Office-documenten delen kan haast niet eenvoudiger en je hebt minder e-mail verkeer, waardoor je heel wat tijd kan uitsparen. Ook kun je je virtuele werkplek gebruiken als additionele back-up voor belangrijke documenten. Toch heeft Microsoft nog heel wat werk vooraleer de kinderziektes weggewerkt zijn. Ook is het natuurlijk een nadeel dat je alleen vlot van het systeem gebruik kunt maken als je al over een versie van Office beschikt.

Nick Kinschots Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content