Defragmenteren zonder zorgen

Fragmentatie vertraagt de bestandstoegang op harde schijven. Recente versies van Windows hebben een ingebouwd defragmentatieprogramma, maar dat is erg beperkt in zijn mogelijkheden. We bekeken Diskeeper 2009 van Executive Software dat veel meer in zijn mars heeft.

Fragmentatie vertraagt de bestandstoegang op harde schijven. Recente versies van Windows hebben een ingebouwd defragmentatieprogramma, maar dat is erg beperkt in zijn mogelijkheden. We bekeken Diskeeper 2009 van Executive Software dat veel meer in zijn mars heeft.

De producent van Diskeeper biedt het product in verschillende versies aan. Er is een standaardversie voor SOHO-omgevingen, een Professionele versie voor werkstations, een Server-versie voor Windows servers, een Professionele Premier editie met nog wat meer mogelijkheden dan de ‘gewone’ Professionele en ten slotte de Enterprise editie voor een volledig bedrijfsnetwerk. Voor KMO’s bestaat er een bundel genaamd Diskeeper 9 Small Business Edition met daarin één servereditie, het ‘Administrator’ centraal beheer en vijf desktoplicenties. De software is bovendien verkrijgbaar in 32- en een 64-bitversies.

Instellen en vergeten De standaardinstelling zorgt voor een volledig geautomatiseerd defragmenteren. Het defragmentatieschema is aanpasbaar: je kan periodes opgeven waarbij je absoluut geen defragmentatie wenst. Standaard staat ingesteld dat achtergronddefragmentatie 24 uur op 24 mag. Onder de motorkap houdt Diskeeper zelf een werkschema bij om ervoor te zorgen dat het systeem zo optimaal mogelijk blijft werken. Ook voor de servereditie van Diskeeper geldt dit, vermits er speciale ondersteuning ingebouwd zit voor missiekritieke en hogecapaciteitsservers.

Centraal beheer Zoals vroeger is nog steeds het centraalbeheerprogramma Diskeeper Administrator beschikbaar. Vanaf deze versie is er ook ondersteuning aanwezig voor de beheeromgeving van Microsoft. Zowel met MOM (Microsoft Operations Manager) als SCOM (System Center Operations Manager) kun je netwerksystemen met Diskeeper bewaken en beheren. Daarvoor zit er bij Diskeeper Administrator een beheerpakket dat je kan installeren binnen MOM of SCOM. Daarna kun je waarschuwingen en productinstellingen beheren, rapporten aanmaken en kortom alles bekijken en instellen van Diskeeper vanuit het Microsoft-beheer. Wij deden wat testen met een fysiek en een virtueel werkstation onder VMWare ESXi hypervisor. We gebruikten een Windows XP waarvan twee harde schijven redelijk zwaar gefragmenteerd waren. De defragmentatie in de achtergrond blijkt prima te werken. We stelden geen prestatievermindering vast. Een manuele fragmentatie kan ook, maar wordt door Diskeeper niet echt aangeraden.

Conclusie De ingebouwde defragmentatie van Windows is traag en inefficiënt. Diskeeper 2009 is daar tegenover een ware verademing. Je kan het met een wizard instellen en vergeten. Je hele systeem raakt dan volledig in de achtergrond gedefragmenteerd en blijft dan ook zo.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content