Derde versie van Nikons systeemcamera

De derde versie van Nikons populaire systeemcamera 1 behoudt zijn kleine, robuuste body, maar voegt functies toe zoals een kantelbaar aanraakscherm, geïntegreerde wifi, een grotere cmos-sensor en een betere continu-opnamesnelheid dan bij een d-slr.

Een systeemcamera is een compacte digitale camera met verwisselbare lenzen. Er is ze geen wegklappende spiegel, zodat ze ook spiegelloze camera’s worden genoemd. Daardoor zijn systeemcamera’s kleiner, lichter en compacter dan d-slr’s, maar hebben ze wel een grotere beeldsensor dan de compactcamera’s waardoor ze kwalitatief betere foto’s maken.


Nikon introduceerde zijn eerste systeemcamera in 2011. De fabrikant breidde het gamma uit met een robuust en waterdicht model (Nikon 1 AW1), kleinere versies zoals de 1 J1 en 1 S1 en een tweede, verbeterde versie van het origineel, de 1 V2.


Nu is er dus de derde versie, toepasselijk Nikon 1 V3 genaamd. De cmos-sensor is vergroot van 14,2 megapixel naar 18,4 megapixel met een iso-bereik van 160 tot 12.800. Dankzij de nieuwe Nikon expeed 4A-beeldprocessor verwerkt alles sneller dan voorheen, met onder andere een continu-opnamesnelheid die sneller is dan die bij een d-slr (bijvoorbeeld 20 beelden per seconde met continue autofocus via het hybride af-systeem met 171 punten).


Nieuw is ook het kantelbare 3-inch (7,5 cm) aanraakscherm met 1 miljoen beeldpunten, dat snel reageert op aanrakingen en rechtstreeks toegang geeft tot de belangrijkste functies. WiFi is nu ook ingebouwd, zodat je de camera kunt verbinden met andere apparaten, waaronder smartphones en tablets.


De videofuncties werden uitgebreid en verbeterd. Zo is het voortaan mogelijk om foto’s te maken terwijl je in Full HD filmt. Met “jump-cut” kun je in de camera stop-motioneffecten creëren. Met een druk op de knop maak je korte 4-seconden films, waarvan je er acht kunt samenvoegen. E-VR zorgt ervoor dat films scherp zijn, zelfs als je met volledige zoom filmt.


Optioneel kun je een 1 DF-N1000 elektronische zoeker met 2,3 megapixel aan de 1 V3 toevoegen, of een grotere, robuustere grip monteren (GR-N1010), of nog een bijkomende externe flitser (SB-N7 Speedlight). Met die uitbreidingen is er nog maar weinig verschil inzake bediening met een digitale spiegelreflexcamera of d-slr.


Nikon introduceert ook twee nieuwe objectieven voor zijn systeemcamera’s: een krachtig 1 Nikkor 70-300 mm superteleobjectief en een compact en licht 1 Nikkor VR 10-30mm pd-zoom objectief, dat ook verkrijgbaar zal zijn in kit met de Nikon 1 V3. Dit objectief heeft een automatische, elektronisch gestuurde objectiefbescherming en een intrekbaar objectiefmechanisme, waarmee het objectief ingetrokken wordt zodra je de camera uitschakelt. De combinatie Nikon 1 V3 en 1 Nikkor VR10-30mm pd-zoom is ideaal voor straatfotografie.


De Nikon 1 V3 is al verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van 899 euro. Het superteleobjectief kost 999 euro, terwijl het compacte 10-30mm objectief 299 euro kost.


Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content