Digitaal lezen

De iRex 1000S is een e-lezer met een 10,2-inch (25,9-cm) beeldscherm dat vrijwel dezelfde leeskwaliteit biedt als echt papier.

De iRex 1000S is een e-lezer met een 10,2-inch (25,9-cm) beeldscherm dat vrijwel dezelfde leeskwaliteit biedt als echt papier.

Heel wat informatie zou beter alleen elektronisch worden verspreid. Denken we maar aan technische manuals, leerboeken, vakliteratuur, naslagwerken en in het algemeen alle soorten publicaties die vaak veranderen. Een e-lezer lijkt de ideale oplossing voor dat probleem, maar het succes bleef tot nu toe uit omwille van het gewicht en de vaak belabberde beeldkwaliteit. De Nederlandse Philips-spin-off iRex vond daar iets op met zijn Electronic Paper Display, een beeldscherm met vrijwel dezelfde leesbaarheid als bedrukt papier. iRex noemt deze technologie ook e-Ink.

Technisch Het reflectievrije scherm van de iRex 1000S biedt een resolutie van 160 dpi. Deze e-lezer is even breed als en iets korter dan een vel A4-papier. Het apparaat is nauwelijks 12 mm dik en weegt 570 gram. Een verwisselbare geheugenkaart van 1 GB wordt standaard meegeleverd, genoeg voor 20.000 pagina’s. Desgewenst kun je die vervangen door een exemplaar met nog meer capaciteit. De e-lezer is compact en licht genoeg om er lange tijd mee te werken. Het scherm is erg goed leesbaar en benadert inderdaad de kwaliteit van bedrukt papier, zelfs bij felle verlichting. Er is geen achtergrondverlichting; in het donker heb je dus net zoals bij papier een leeslamp nodig.

Bediening De sensoren aan de zijkanten en aan de onderkant van het scherm, waarmee je doorheen de documenten bladert, reageren stroef. Je kunt ze uitschakelen en het apparaat met de stylus bedienen, maar dat werkt ook al niet echt vlot. Spijtig genoeg kun je het scherm van de iRex niet met je vingers bedienen. Het apparaat reageert in het algemeen erg traag, hoewel een recente firmware-update de responstijd een verbeterde. De interface is stroef en de zoekfunctie laat te wensen over. Het scherm toont zestien grijswaarden, meer dan de meeste andere e-lezers, maar toch nog onvoldoende om bijvoorbeeld krantenfoto’s helemaal scherp weer te geven. Het scherm stopt met werken bij vriestemperaturen of bij temperaturen boven 45°C. Deze e-lezer is dus niet geschikt voor gebruik in extreme klimaatsomstandigheden.

Conclusie De iRex kreeg recent nieuwe firmware die een aantal kinderziekten verhelpen. De accu gaat tot tien procent langer mee en het apparaat reageert sneller. Vooral het lezen van pdf-documenten gaat nu veel sneller. We kunnen de iRex 1000S na die firmware-upgrade wel aanraden, ook voor “gewone” lezers die de voorkeur geven aan elektronische boeken.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content