Dit geheugenstaafje heeft een type-C usb-poort

Kingston DataTraveler microDuo 3C © Kingston

Kingstons DataTraveler microDuo 3C is een klein geheugenstaafje met aan de ene kant een standaard USB type-A poort en aan de andere zijde een nieuwe type-C aansluiting. USB type-C is een omkeerbare micro-usb verbinding die op steeds meer apparaten voorkomt.

Naast Type-A, de bekende ‘grote’ usb-connector die in meerdere vormen bestaat, en Type-B, de kleine usb-connector waarvan verschillende mini- en micro-versies bestaan, is er sinds vorig jaar ook een Type-C usb-aansluiting die fysiek ongeveer even klein is als een Type-B micro-connector, maar die volledig omkeerbaar is. Het maakt dus niet uit hoe je deze Type-C usb-conector in je apparaat steekt: er bestaat geen ‘foute’ manier zoals wel het geval is bij Type-A en Type-B.

De meeste mobieltjes hebben nu nog een Type-B aansluiting, maar vanaf dit jaar zullen er steeds meer apparaten met Type-C opduiken. Die usb-aansluiting kan trouwens hogere snelheden aan en ondersteunt ook hogere voltages en ampères, zodat hij zelfs geschikt is voor het laden van laptops. En het laden kan in twee richtingen gebeuren: een randapparaat kan via een Type-C usb-kabel indien van toepassing ook een host-apparaat laden.

Maar het is méér dan alleen een stroomaansluiting: je kunt er ook data en video over sturen. Type-C is compatibel met Type-A en Type-B, maar alleen via apart verkrijgbare adapter(kabel)s. De bedoeling is om uiteindelijk nog één kleine kabel over te houden waarmee je alle draagbare apparaten kunt laden, video kunt streamen en gegevens kunt uitwisselen.

Kingston speelt met zijn nieuwe DataTraveler microDuo 3C usb flash drive in op de te verwachten populariteit van usb Type-C. Aan de ene kant heeft deze piepkleine flashdrive een gewone usb Type-A 3.1 Gen1 connectie en aan de andere kant een kleine Type C-poort. Deze flash drive biedt theoretische leessnelheden tot 100 MB/s en schrijfsnelheiden tot 15 MB/s. Je kunt er eenvoudig de opslagruimte van mobiele apparaten mee uitbreiden. Bovendien kun je via de gewone usb-aansluiting snel gegevens uitwisselen met computers en laptops.

De DataTraveler microDuo 3C usb flash drive bestaat in capaciteiten van 16, 32 en 64 GB. Kingston brengt tegelijk ook nog een vergelijkbare DataTraveler microDuo 3.1 uit met een ‘klassieke’ Type B micro usb-connector die de nieuwste usb-standaard 3.1 Gen1 ondersteunt en dus op usb 3.1-compatibele mobieltjes iets sneller werkt dan de eerder door ons geteste DataTraveler microDuo 3.0.

De prijzen van de nieuwe DataTraveler microDuo USB 3.1 flash drives zijn nog niet bekend. Ze komen volgende maand op de markt. Kingston geeft er vijf jaar garantie op.

Bron: www.diskidee.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content